Afval, design en kunst… een boeiende mengeling, ontdek het werk van Rikkert Paauw bij Valerie Traan

We schreven het al, kunst maken uit gevonden materialen is op zich niets nieuws. Sommige kunstenaars gaan echter heel innovatief om met dit uitgangspunt. Neem Rikkert Paauw als voorbeeld, die lokaal gevonden afval omdoopt tot heel lokale ingebedde kunst, vaak in samenspraak en met de input van de lokale bevolking. Dit doet hij niet lukraak, Rikkert is heel opmerkzaam in zijn keuze van materialen: “Zo waren de spaanderplaten in Sint-Petersburg opmerkelijk mooier dan elders. In Milaan viel het dan weer op dat het contact met de mensen vlotter verliep en dat de materialen kleuriger en gladder waren”. Afval heeft blijkbaar zo zijn ‘couleur locale’.

Zijn werk is ook lang niet vrijblijvend. Zijn aanpak is uiteraard gestoeld op een reflectie over wat afval precies is, of wat we als afval aanschouwen alle nut heeft verloren. Lang niet, volgens hem. Zo is er de afgedankte Ikea stoel: “Het is een simpele, basale stoel met een goede zitvorm”, aldus Rikkert, “het onderstel vond ik echter niets en heb ik vervangen door een ander, ook gevonden op straat”. Een nieuw design, ontstaan uit vorige, verouderde designs. Het heeft veel weg van recyclage, maar waarom ook niet? Misschien kunnen we van een nieuwe kunstvorm spreken: recyclage-kunst?

Al kan deze kunstvorm bij Rikkert ook heel concrete toepassingen verkrijgen. Niet voor niets ziet hij zichzelf op het kruispunt tussen kunst, architectuur en design. Al blijft zijn werk steeds esthetisch, op zijn eigen manier…

rikkert-paauw1

 

Een mooie vondst alleszins van de galerij Valerie Traan, waar werk van Rikkert Paauw te zien zal zijn van 16 februari tot 1 april. Alle info vind je op de website van Valerie Traan, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X