Alice Neel “People come first”, een mooi eerbetoon aan een humanistische kunstenaar @ MET, NY

Met meer dan 100 schilderijen, tekeningen en aquarellen vormt de tentoonstelling Alice Neel: People Come First alleszins een van de grootste hommages ooit voor de kunstenaar. Het project is dan ook ambitieus: het wil het werk van Neel presenteren als in essentie humanistisch.

Het resulteert in een rijke bloemlezing van de talrijke facetten van haar kunst. Mensen die protesteren tegen racisme, portretten van haar buren in Harlem, New York; politieke leiders en extravagante artiesten, ze werden allemaal op dezelfde manier ‘behandeld’ door haar penseel. Voor haar was er geen verschil, elke mens verdiende intrinsiek hetzelfde respect. “I have tried to assert the dignity and eternal importance of the human being”, verklaarde ze in een interview in 1950. Door deze focus wordt ze vaak een collector of souls genoemd, een verzamelaar van zielen.

Al slaat dit niet enkel op mensen, doorheen haar werk heeft ze evengoed getracht om de ziel van de stad waarin ze woonde, New York, vast te leggen.

De kans dat je een ticket kan bemachtigen voor de expo is relatief klein. Maar onderstaande videos geven alvast een goed beeld van waar je je aan zou kunnen verwachten. De eerste biedt een kort maar boeiend overzicht van het leven en werk van Neels, maar wil je je echt verdiepen in haar werk dan biedt de tweede video een veel diepere inkijk in haar werk, en een volledige rondleiding doorheen de expo.

Geniet even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X