“Als het siddert als een Eend”: Michiel Ceulers @ DASH Gallery

Wat is kunst en wat kan een tentoonstelling zijn? Michiel Ceulers stelt zich die vraag met zijn expo Wenn es zittert wie eine Ente. Ceulers verdween even van het Belgische toneel om het over een internationale boeg te gooien. Na 6 jaar is hij terug voor een solotentoonstelling in België bij DASH Gallery.

img_5610

foto’s Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

 

Velen vragen zich af hoe kunstenaars tot hun werken komen, welke materialen ze gebruiken en waar ze hun inspiratie vandaan halen. Ik had het geluk een glimp op te vangen van de voorbereidende fase van deze expositie. Veel werken werden in situ gemaakt door de kunstenaar. De bergruimtes van de tentoonstellingsruimte, het KASK Kortrijk, werden hiervoor leeggeplunderd en de bovenste verdieping bezaaid met afgeschreven ‘troep’, vindmaterialen. Vertrekkende vanuit een idee, of bepaalde impulsen zoals de kunstenaar ze noemt, ontstonden er niet enkel kunstobjecten, maar een tentoonstelling an sich.

img_5616

foto Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

img_5623

foto Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

 

Michiel Ceulers is voornamelijk bekend als abstract schilder met zijn rasterschilderijen, maar met zijn huidige expo toont hij dat abstractie meer is dan afwezigheid van figuratie. Abstractie kan verschillende betekenissen kan hebben. Aan de muren vinden we grote ‘doeken’: het zijn de restanten van een oud reclamepaneel, gepresenteerd als ware het een schilderij in een kartonnen shadowbox. Soms worden ze gecombineerd met klassiekere, gevonden schilderijen van mediocre kwaliteit of andere materialen zoals plastic of koekjes, die ten dienste staan van de gehele compositie.

img_5683

foto Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

 

Ceulers stelt op een frisse manier het concept ‘kunst’ in vraag. Dat doet hij door op een taalkundige manier na te denken over kunst en zijn eigen werk, onder meer aan de hand van de titel van de tentoonstelling Wenn es zittert wie eine Ente. Hij maakt hierbij gebruik van een eend als metafoor. “Als iets lijkt op een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend”. Hij speelt in op de perceptie van de toeschouwer. Als wij iets percipiëren als een bepaalde entiteit, dan gaan we ervan uit dat beide gelijk zijn. Zo gaat het ook met kunst stelt Ceulers: als iets lijkt op kunst of op een schilderij als dusdanig gepresenteerd wordt en voorzien van een titel, dan zal het ook wel kunst zijn. Het benoemen is een belangrijke act in de creatie van een kunstwerk. Dat blijkt ook duidelijk uit de vaak humoristische titels die Ceulers aan zijn werk geeft:

“Schwule malerei heute,keine ahnung was es bedeutet”

img_5695

foto Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

 

“Schrödiger katze geklont / pussy synonyms, pussy antonyms”

img_5641

foto Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

 

In het midden van de gang staan verschillende installaties of assemblages: kattenkrabpalen tot kunst verheven, op een rode loper. Door in te spelen op de bestaande architectuur creëert de kunstenaar een mentale ruimte voor het publiek. Het idee komt voort uit een eerdere tentoonstelling Learning cats to say MIIIIIHAAAIII, MIIIIIHAAAIII, instead of MIIAAAUW, MIIAAAUW! Opnieuw wordt gespeeld met de ruimte en reflecteert de kunstenaar over de relatie tussen tentoonstellingsruimte, expo en de definitie van kunst. De kattenkrabpalen worden gecombineerd met poppenhuisjes, een terrarium, een geïmproviseerde kooi, popcorn,… Het zijn Spielereien, rijk aan symboliek en associatieve elementen. Ze zetten aan tot nadenken en zijn bovendien leuk om naar te kijken. En als je mij vraagt wat kunst betekent, gaat het toch wel daarover: een ‘esthetisch’ object dat iets oproept, je raakt, reflectie teweegbrengt.

img_5668

foto Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

img_5671

foto Alexandra Colmenares © Michiel Ceulers en DASH Gallery

 

De werken van Michiel Ceulers zijn nog tot 2 april 2017 te bezichtigen in het KASK Kortrijk, op de bovenste verdieping. Meer info vind je op de website van DASH Gallery.

 

 

 

Author: Wouter Verbeke

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X