‘Always trust the artist’, gevarieerde kunstontdekkingen bij Tim Van Laere tot 17 maart

Bij galerij Tim Van Laere loopt tot 17 maart een groepstentoonstelling Always Trust The Artist, die 7 kunstenaars en het kunstenaarscollectief Gelatin samenbrengt. De tentoonstelling toont schilderijen, tekeningen en sculpturen die getuigen van de sterke individuele visie en eigen wereld van elke kunstenaar. Hoewel ze elk een unieke en herkenbare signatuur hebben, zijn er opvallende gelijkenissen tussen de deelnemende kunstenaars. Complexiteit, dubbelzinnigheid en veelzijdigheid typeren hun meerlagig werk, dat zich veelal situeert in het grensgebied tussen figuratie en abstractie, tussen heden en verleden, tussen realiteit en fictie.

De tentoonstelling toont maskers en een schilderij van Jonathan Meese; – een nieuw werk van Aaron Van Erp waarin hij refereert naar het werk l’atelier du pientre van Gustave Courbet; een nieuw grootschalig werk van Adrian Ghenie; een nieuw schilderij van Ryan Mosley; een drieluik en een nieuwe sculptuur van Edward Lipski; en twee golems en een wallpiece van Gelatin. Daarnaast introduceert deze tentoonstelling ook het werk van de Canadese kunstenaar Marcel Dzama in de gallery.

Wat mij persoonlijk betreft is het echter vooral uitkijken naar het nieuw en monumentaal werk van Kati Heck. Kati wordt beschouwd als een erfgename van het Duitse expressionisme ala Otto Dix en George Grosz, al synthetiseert ze eigenlijk verschillende stijlen. Ze is net zo goed een abstract expressionist als een realist. Ze ‘brengt schilderen op een geheel nieuw niveau, als een gebaar in de richting van vrije, radicale zelfbevestiging’.

Haar portretten belichamen een diepe en overtuigende visie, sociaal, maar zijn ondoorgrondelijk persoonlijk. De weergegeven onderwerpen zijn meer dan enkel acteurs, het zijn personen uit haar directe omgeving. Voor deze tentoonstelling maakte Heck een monumentaal schilderij waarop zijzelf figureert naast Johan Segers, de chef-kok van het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis en twee van haar vriendinnen.

van_laere_kati-heck

KATI HECK, Salon Chef, 2018. Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

De tentoonstelling ‘Always trust the artist’ loopt nog tot 17 maart bij Galerij Tim Van Laere. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X