Art.Autun, 22 Belgische kunstenaars stellen tentoon in drie unieke locaties in hartje Bourgogne

Moet je nog op weg naar het Zuiden? Overweeg dan zeker een halte in Autun, waar 22 voornamelijk Belgische kunstenaars de hele zomer te zien zullen zijn.

De curatoren van deze eerste biënnale van internationale hedendaagse kunst is het kunstenaarsduo Reniere & Depla, die uitgingen van een erg persoonlijke selectie kunstenaars en verhalen die hen op raadselachtige wijze ontroerden, verwonderden en bijbleven. Onder hen talrijke namen waar we op TheArtCouch reeds enthousiast beschreven, als Sofie Muller, Yves Velter of Tinus Vermeersch.

De locatie van de tentoonstelling, Autun, in het hartje van de mooie Bourgognestreek, klinkt niet vanzelfsprekend om er kunstenaars uit de lage landen tentoon te stellen. Maar we laten niet vergeten dat beide streken in de 14e-15e eeuw één gebied vormden. Dat schept toch een band…

(photo © Cedric Verhelst)

Ce qui pèse et ce qui nourrit

U weet het reeds, ik ben lang niet vies van thematentoonstellingen. “Ce qui pèse et ce qui nourrit”, een vers van R.M.Rilke, vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling. ‘Het reikt ons een sleutel aan tot een wereld waar geschiedenis, cultuur en territorialiteit wegen op ons dagdagelijkse leven maar meteen ook een impuls is, om op zoek te gaan naar de voedingsbodem in het andere en de anderen’, aldus Reniere & Depla.

Het toont meteen aan dat het er Reniere & Depla om meer te doen is dan enkel het tonen van kunst. De tentoonstelling wil een uiting zijn van een grote culturele verwevenheid. ‘Die vermenging is op haar beurt het resultaat van een fusie van kunst en geschiedenis, van ons beeldend herinneren. De werken van deze kunstenaars uit Vlaanderen,Nederland en Frankrijk verhalen ons een grenzeloos gevoelige wereld en nemen ons mee op een weg los van trends en vooroordelen. Terwijl traditionele afbeeldingen ver achter ons liggen, worden we geconfronteerd met een nieuwe visie op de werkelijkheid die bepaald wordt door de gevoeligheid van ieder individueel kunstenaar.’

Photo © Cedric Verhelst

De tentoonstelling vindt plaats op drie bijzondere locaties: het leegstaande Hospitaal Saint-Gabriel, waar het een 30-tal ruimtes in zal palmen; het Musée Rolin, waar de hedendaagse werken oog in oog zullen komen te staan met werken uit de collectie; en het Musée lapidaire Saint-Nicolas, waar de sculpturen in confrontatie gaan met de archeologische vondsten die in het museum huizen.

 

Art.Autun vindt plaats van 7 juli tot 28 augustus op 3 locaties in Autun. Tegelijk lopen er tal van andere activiteiten. Klik hier voor alle info!

De eerste in situ beelden zijn ons intussen toegekomen, geniet even mee:

All Photo’s © Cedric Verhelst

Deelnemende kunstenaars:

BERLINDE DE BRUYCKEREHANS OP DE BEECK PETER DE KONINCK QUINTEN INGELAERE MAAIKE LEYNSOFIE MULLER RENATO NICOLODI STEVEN PETERS CARABALLO STEFAN PETERS GERALD PETITRENIERE&DEPLA LÉON SPILLIAERTELLY STRIK MARCEL VAN EEDEN JAN VAN IMSCHOOT CAROLE VANDERLINDENTAMARA VAN SAN YVES VELTER TINUS VERMEERSCH FILIP VERVAET GODFRIED VERVISCH SARAH WESTPHAL

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X