Arteventura, een ecologische kunstenaarsresidentie in het Spaanse binnenland

Diep in het Spaanse binnenland, op een bebost landgoed van 25 hectare, ligt de ecologische kunstenaarsresidentie arteventura. Wie binnenland Spanje zegt, denkt algauw aan verzengende hitte en gebieden die verwoestijnen. Niet zo in dit heuvelachtige hart van het natuurpark dat welgeteld 273 bronnen herbergt en net daarom ook zoveel dorpjes en vruchtbare akkers. Het bosrijk landschap van glooiende, groene heuvels, bestaat voornamelijk uit kastanjebomen, wintergroene kurk- en steeneiken. De regio is gekend voor zijn kurkproductie en bovenal voor zijn wereldberoemde pata negra, ham afkomstig van het gelijknamig Iberische varken met de zwarte poten.

Voor wie rust en leegte zoekt, of net interactie en dialoog – de mogelijkheden van deze residentie zijn legio. Niet enkel beeldend kunstenaars maar ook schrijvers, muzikanten, theatermakers, dansers, vormgevers, webdesigners, architecten en noem maar op, zijn welkom. Twee programma’s voor kunstenaars, en een uitgesproken filosofie van autonomie en back to basics vormen de basis van de residentie.

Kunstenaars in residentie

De kunstenaars die op arteventura komen werken, selecteren we op basis van referenties en een portfolio. Arteventura nodigt personen uit waar ze in geloven en die ze een kans willen geven om nieuw werk te maken of verder te bouwen aan een project.

In 2016 verbleven Max Pinckers en Sam Weerdmeester als eerste kunstenaars in residentie bij arteventura, waar Controversy tot stand kwam (klik hier). In de loop van 2018 komt een aantal kunstenaars, waaronder Dirk Zoete, Peter Morrens, Michèle Matyn, Rein Dufait, Sine Van Menxel,… verkennen en werken. Zij vormen de voorhoede. Op het einde van het jaar wordt een kleine publicatie uitgebracht van hun ter plaatse ontstane werken en ervaringen.

Lijkt het je iets om in 2019 kunstenaar in residentie te worden? Stuur een mail naar hilde@arteventura.es

Kunstenaars in transitie (zomerprogramma)

Van juni t.e.m. september is het mogelijk om een kortere periode te verblijven bij arteventura. Iedereen die geïnteresseerd is in kunst, professioneel of niet professioneel is welkom in dit progamma. Dat kunnen individuele studenten zijn van academies uit dag- of avondonderwijs, groepen leerlingen en leraars, mensen die workshops of zomerklassen willen inrichten, etc.  Reserveren kan per week, van zaterdag tot zaterdag. Voor meer informatie over de zomerklassen, prijzen en data, stuur een mail naar hilde@arteventura.es

Nieuwsgierig? Surf naar arteventura.es

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X