‘Artivirals’, een frisse tentoonstelling die 39 kunstenaars een hart onder de riem steekt

Het is een open deur intrappen: de kunstsector heeft ferm afgezien de laatste maanden. Talrijke initiatieven, vaak van kunstenaars zelf, proberen het leed nu wat te verzachten. Sommige initiatieven komen dan weer uit minder verwachte hoek. Zo beslisten de Gentse ondernemer en kunstmecenas Frank De Palmenaer en zijn echtgenote Hilde De Smet om via hun kunstvereniging ID+Art 39 kunstenaars het hart onder de riem te steken met een in allerijl samengestelde tentoonstelling, die hij Artivirals doopte. Dat voor het koppel de kunstenaar centraal staat mag duidelijk zijn. Zo zorgt hij ervoor dat de tentoongestelde werken bij de kunstenaars worden afgehaald, om hen zoveel mogelijk moeite te besparen…

Van meet af aan was het tevens de bedoeling om een mix van kunstenaars uit verschillende generaties en disciplines te selecteren die direct of indirect aan de coronacrisis refereren. Artivirals wil hiermee laten zien hoe kunstenaars vaak de voelsprieten zijn van maatschappelijke veranderingen, en hierdoor een vitale rol spelen in deze maatschappij.

HISK

Ook het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) is betrokken bij dit evenement. De studenten – overwegend buitenlandse – hebben het de laatste tijd zwaar te verduren gekregen. Niet enkel waren ze afgesneden van hun thuisbasis, maar ze kregen te maken met allerlei praktische problemen. Om hen te helpen vroeg het HISK aan haar 22 kunstenaars om tijdens de lockdown een nieuw werk te produceren. Dit resulteerde in 22 zeefdrukken in een oplage van 30. Deze zeefdrukken worden in series van 4 of 5 of als volledige set van 22 aan een lage prijs verkocht op deze tentoonstelling. Je kan er hier alvast een aantal bekijken.

Happening

Op drie specifieke dagen staat er een happening gepland, een totaalervaring waarbij live hedendaagse muziek en poëzie, voorgedragen vanop het balkon van het Maaltebruggekasteel, de expositie zal versterken. Het publiek zal hier staand/zittend in het park van kunnen genieten en zal op specifieke dagen met een picknickmandje worden begroet. Om een coronaproof evenement te garanderen werkt de organisatie voor deze drie happenings met persoonlijke uitnodigingen en verplichte inschrijvingen.


Een kleine selectie van werken die er te zien zullen zijn:

Guy Slabbinck, Buddy, 2020
Renato Nicolodi, Statio II, 2020
Sofie Muller, Diptiek, 2019
Lode Laperre, Spatial Distancing I, 2020
Jean Bilquin, Orpheus – het onbereikbare, 2006


Vrije toegang, Maaltebruggekasteel, Kortrijksesteenweg 1023, 9000 Gent

Open op zaterdag 4 – zondag 5 juli, zaterdag 11 – zondag 12 juli, zaterdag 18 – zondag 19 juli, 14u > 18u


DEELNEMENDE KUNSTENAARS: Jean Bilquin, Ulrike Bolenz, Elke Andreas Boon, Jean De Groote, Etienne Desmet, Lode Laperre, Stéphanie Leblon, Sofie Muller, Renato Nicolodi, Guy Slabbinck, Boy & Erik Stappaerts, Hans Vandekerckhove, Paul Van Gysegem, Jonas Vansteenkiste, Danielle van Zadelhoff, Colin Waeghe en Peter Weidenbaum.

+ de 22 in het HISK residerende kunstenaars: Dries Boutsen, Nelleke Cloosterman, Katya Ev, Hanane El Farissi, Helen Anna Flanagan, Dani Gherca, Aziz Hazara, Olivia Hernaïz, Che-Yu Hsu, Nikolay Karabinovych, Karel Koplimets, Diego Lama, Nokukhanya Langa, Gaëlle Leenhardt, Sandrine Morgante, Hadassa Ngamba, Stefan Papco, Elisa Pinto, Paulius Sliaupa, Oussama Tabti, Luca Vanello en Shirley Villavicencio Pizango.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Veel succes, met de expositie ! Na Corona, komt kunst terug tot leven !

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X