Een ongewone samenwerking, Bart Ramakers, William Sweetlove en hun “Flora and the Water Warriors”

Wanneer Bart me belt om een nieuw project voor te stellen in samenwerking met William Sweetlove, is mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. De fotograaf die mythologie en symboliek tot nieuwe hoogtes stuwt, samenwerken met de kunstenaar die plastic recycleert tot instant pop-art figuurtjes om de milieu- en waterproblematiek aan te kaarten? Dat is er op of er onder, dacht ik. Het is er op geworden.

Het werk en de thema’s van beide kunstenaars zijn na lang overleg en -dat vermoed ik toch- liters wijn op verschillende manieren met elkaar versmolten. Ze creëerden een nieuw pantheon met goden die ons moeten behoeden voor de aankomende milieucatastrofes. Geen alwetende grijsaards met lange baarden of gespierde supermannen met donderhamer in de hand, maar vijf oogstrelende godinnen Flora, Gaia, Aurora, Nemesis, Nyx, de Water Warriors. De toekomst is hoopgevend, als je de rij godinnen aanschouwt, al zal dat enige strijdvaardigheid vergen (Nemesis), alsook sereniteit (Nyx). Het gevaar schuilt immers steeds om de hoek, de godinnen torsen niet voor niets een van de waterflessen in gerecycleerd plastic op de rug. De mensheid redden, het is een zware last.

“Zij brengen ons opnieuw in contact met onze intuïties, leren ons hoe we zorg moeten dragen voor alles wat ons omgeeft en hoe we onze idealen moeten blijven nastreven in plaats van ze op te offeren op het altaar van macht en hebzucht”, aldus Bart.

De samenwerking wordt ook bezegeld in stolpen, glazen kapelletjes waar je bijna voor zou staan bidden voor de toekomst van de mensheid, met op de achterwand een foto en op het voorplan een plastic beeldje van eenzelfde godin, vrucht van de samenwerking van twee uiterst geïnspireerde en geëngageerde kunstenaars.


Crowdfunding

Sommige werken worden nu al tentoongesteld in Musée Matisse (Le Cateau-Cambrésis), en later deze maand in de Citadel van Namen (opening 26 juni). Op 29 juni opent de volledige tentoonstelling in De Notelaer in Hingene-Bornem.

Het project is echter nog niet helemaal rond. Om de laatste loodjes te financieren kan je helpen door nu reeds in te tekenen op het boek dat voor deze gelegenheid uitkomt. Er bestaan 3 formules om dit te doen, sommige in combinatie met een van de kunststof Water Warriors beeldjes (in gelimiteerde oplage). Dus wil je dit initiatief steunen, en eventueel zelfs vermeld staan in het boek, aarzel niet!

Klik hier voor alle informatie over deze opportuniteit:


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X