‘Belgicart’, volop van (nog onbekende) kunst genieten in een gezellige sfeer

Met volle teugen van kunst genieten, het hoeft niet steeds in een aseptisch museum, oog in oog met de grootmeesters uit de (al dan niet recente) kunstgeschiedenis. Ook minder bekende creatieve geesten hebben iets te vertellen, en te tonen. Ze krijgen meer en meer een plek om dit te doen, ook binnen de muren van musea overigens – denk maar aan het initiatief Drawing in Lockdown van het S.M.A.K.

Dat moet ook Bozar gedacht hebben, wanneer het haar open call lanceerde aan onbekende kunstenaars om hun werk te presenteren, en aan (onder meer) Sam Dillemans vroegen om de werken te cureren. Uit de meer dan 1,000 inzendingen werden er uiteindelijk 60 geselecteerd voor een tentoonstelling. Deze kon door omstandigheden niet doorgaan in Bozar, maar Jan Moeyaert, bezieler van de Stichting IJsberg in Damme, nam de fakkel met plezier over.

“De criteria met dewelke de selectie werd gemaakt zijn me niet helemaal duidelijk”, vertelt Jan me, “maar het resultaat is steevast verrassend, en biedt een boeiend overzicht van waar kunstenaars allerhande zoal mee bezig zijn.” Jan is doorheen zijn curatorbestaan sowieso steeds op zoek gegaan naar verrassende kunst, wars van de ‘namen’ die eraan plakken. Maar het valt hem ook op hoeveel nieuwe initiatieven als doel hebben om deze kunstenaars een platform te bieden om hun kunst te tonen. Je kan spreken van een democratisering van de kunst, iets waar hij al zijn leven lang naar streeft.

De tentoonstelling die eruit voortkwam is op zijn minst eclectisch te noemen, zowel op thematisch vlak als wat de vaardigheden van de kunstenaars betreft. Maar het voordeel is dat je oog steeds op iets komt te vallen dat je persoonlijk intrigeert, en dat kan voor iedereen verschillend zijn. Om er werkelijk van te genieten kan je sowieso best afstand doen van de geijkte maatstaven met dewelke je kunst normaal gezien ‘beoordeelt’. De expo vormt een open uitnodiging om elke vorm van oordeel juist achter zich te laten, en gewoonweg, impulsief en zonder schroom, van kunst te proeven…

Ergens lijkt het me dan ook een geluk bij een ongeluk dat deze expo in de warme, gezellige omgeving van de Stichting is terechtgekomen, eerder dan in de veelal kille zalen van een museum. Van kunst genieten doe je soms beter in een meer huiselijke, ongedwongen sfeer…

foto’s: TheArtCouch


De expo Belgicart loopt nog tot 5 september in de Stichting IJsberg in Damme. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

 1. Vandaag 22/08 dit bezocht en het niveau van de kunstwerken was hoog.

  Jammerlijk was er geen catalogus in aanbieding.

  Voor de rest is deze setting schitterend,het aftandse gebouw is zelfs …een meerwaarde.

  Groeten,
  Luc Smessaert

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X