Belgisch koppel houden kunstgalerij in het Zuiden van Frankrijk, met voornamelijk Belgische Kunstenaars

LATUVU_Bilquin

Jean Bilquin was tot 24 juli te gast in LATUVU

Wat bezielt een koppel Belgen om in een godverlaten dorp in het Zuiden van Frankrijk een kunstgalerij te openen die zich specialiseert in Belgische hedendaagse kunstenaars?

Dat was mijn eerste reactie wanneer de boodschap van Latuvu -de naam van de galerij in kwestie- op de redactie van TheArtCouch binnen viel. Een snelle blik op de website leerde me dat de galerij niet de minste kunstenaars tentoonstelt. Jean Bilquin kreeg er zijn plaats tot 24 juli, gevolgd door Yves Velter doorheen de maand augustus.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Uit het onderhoud met Herman Van Synghel, samen met zijn vrouw Sabine Friederichs de oprichters van Latuvu (let op de woordspeling), leer ik dat het idee zo gek nog niet is. Fransen zijn gek op cultuur, die ze lustig en massaal consumeren, en Belgische kunstenaars genieten er een stevige reputatie. Ook het dorpje Bages, op 5 kilometer van Narbonne, is geen gekke keuze gebleken. Het dorp staat bekend als artiestendorp, en kunstminnaars komen van heinde en verre om er tentoonstellingen te bezoeken.

Sabine en Herman organiseerden vroeger in een hotel in Oostende tentoonstellingen waarbij gekende artiesten (onder meer Louise Bourgeois!) gekoppeld werden aan jonge kunstenaars. De keuze van kunstenaars die ze in Latuvu tentoonstellen is voornamelijk gedreven door kennissen uit hun eigen netwerk, niet toevallig dat Yves Velter er nu geprogrammeerd staat, en dat onder meer Yves Beaumont er eerder dit jaar een plek kreeg. Maar af en toe laten ze zich ook leiden door toevallige ontmoetingen, zoals het geval was met Jean Bilquin.

Uitgenodigd worden om er tentoon te stellen is overigens niet geheel vrijblijvend. Sabine en Herman vragen de kunstenaars om er een tijdje door te brengen, en er een werk te maken of af te werken in relatie met de streek.

Per slot van rekening staat er een vraag centraal in de filosofie van de galerij: is het de mens die het landschap bepaalt, of is het het landschap dat de mens bepaalt?

Een mooie bestemming op zich, of zeker een stop waard op weg naar het Zuiden. Meer info vind je op de officiële website van Latuvu!

France, Aude (11), Bages, l'étang et le village, parc naturel régional de la Narbonaise en Méditerranée et le mont Canigou 2784 m //France, Aude, Bages, the village, the ponds, natural park of Narbonaise and Mediterranean Sea, with Canigou peak in the background

Het kunstenaarsdorpje Bages

Ken je nog Belgen die een galerij zijn opgestart in het (verre) Zuiden? Laat het ons weten, we brengen ze graag in kaart!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

4 Comments

 1. Beetje slordig dat onder de meeste foto’s de galerij Matuvu genoemd wordt i.p.v. Latuvu

  Post a Reply
  • Beste Harie, bedankt voor je opmerkzaamheid, We hebben het intussen aangepast. Beste groet!

   Post a Reply
 2. in juli en augustus ga ik naar het Zuiden, vroeger bekoorden de Alpen mij uitermate, nu ga ik er Galerijen opzoeken … een beetje opzoeken of mijn eigen werken er ook zouden passen … vriendelijke groet, Sabin

  Post a Reply
 3. Deze post een beetje laat gezien, maar toch puik dat je hierover bericht, … zo ver van huis.

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X