Tussen abstractie en extreme sport, een meditatieve oefening van Ben Edmunds bij Tatjana Pieters

Kunst maken, het is vaak een kwestie van spanningen allerhande opbouwen, of reeds bestaande spanningen een nieuwe plek bieden, een betekenis misschien. Dit gegeven kan echter veel vormen aannemen, en vaak zijn die heel verrassend.

Neem het werk van de Britse kunstenaar Ben Edmunds, die nog enkele dagen te zien is bij Galerie Tatjana Pieters in Gent. Grote, abstracte werken, rustgevend, meditatief. Tot je dichter bij gaat staan en merkt dat de doeken omspannen werden met klips, harken en schoten – hopelijk vergeeft de zeilkenner onder de lezer mij mijn gebrekkige kennis van de juiste benaming voor deze dingen, maar het is dus materiaal dat in de zeilsport wordt gebruikt.

De spanning mag je op het eerste oog vrij letterlijk interpreteren, de rustgevende doeken worden strak omkaderd, opgespannen, opgehangen, als zeilen, als aangemeerde boten die voorbereid worden op een nakende storm. Maar Tatjana wijst me op een meer latente vorm van spanning, of eerder: een minder evidente vorm van harmonie. Meditatie, waar de abstracte werken lijken toe uit te nodigen, vormen net als de extreme sport die gesuggereerd wordt door de touwen eromheen, een vorm van overstijgen van jezelf, een manier om abstractie te maken van de limieten en beperkingen van het menselijke lichaam. Zo bekeken is de visuele spanning in zijn werk relatief, bevrijdend zelfs.

De kunstenaar zelf heeft het in het interview hieronder over avontuur, wanneer hij het over het maken van een abstract werk heeft, als een manier om een vorm van geluk te bereiken, die hij zonder onderscheid haalt uit zowel het schilderen als het zeilen. Dermate zelfs dat uit de combinatie tussen het doek en het materiaal eromheen een romantisch beeld tevoorschijn komt.

Een intrigerende visie…

(foto’s: TheArtCouch)


It won’t last forever (or maybe it will) met werk van Ben Edmunds is nog tot 18 april te zien bij Galerie Tatjana Pieters. Klik hier voor alle info!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X