Bent Van Looy cureert blitzexpo in Gent

Wat krijg je als de eigenzinnige Gentse kunsthuizen Gouvernement en CAMPO én IKEA de handen in elkaar slaan? Een wel héél apart kunstenfestival. ‘Always in the kitchen’ speelt zich af in een grote IKEA-keuken, door de meubelgigant zelf opgebouwd. Achterliggende filosofie: rond de kookpotten bevindt zich de hartenklop van een huis, waar iedereen blijft hangen en de meest interessante gesprekken plaatsvinden.

Voor het tweede luik, waar beeldende kunsten centraal staan, werd het creatieve koppel Bent Van Looy en zijn eega Martena Duss onder de arm genomen. Bent Van Looy, naast muzikant zelf ook schilder, wist perfect wat hij met die gekke setting wou aanvangen: hij koos voor absurde werken, die zich ergens bevinden in de grijze zone tussen ernst en humor. Palmen o.m. de ruimte in: Nel Aerts, Ruben Bellinkx, Kasper De Vos, Dennis Tyfus, Tom Volkaert en Charline Tyberghein, recent nog verkozen tot beste jonge schilder van Europa in de wedstrijd van Komask.

Ruben Bellinkx ‘Musical’

Nel Aerts ‘De nieuwe lente’ (c) Ben Sledsens

Nele Keukelier, artistiek coördinator van Gouvernement: “Eerst ontstond het idee om een keuken als decor te gebruiken. Dan namen we contact op met IKEA en zij stapten eigenlijk meteen mee in ons plan. Het contact was bijzonder aangenaam! Voor de expo kozen Bent en Martena voor een combinatie van bestaande werken en werken die ter plekke gecreëerd werden. Telkens spelen ze op één of andere manier in op de ruimte. Het werk ‘Kaas.Wanhoop.’ van Niels Goos en de ‘Smostafel’ van Kasper De Vos passen natuurlijk als gegoten. Charline Tyberghein beschilderde een paar keukenkastjes. Geluidskunstenaar Stéphane Kozik en de jonge Nederlandse artiest Domas van Wijk verrassen je elk met ‘geactiveerde installaties’, waarin respectievelijk een bewegende ontbijttafel en waterkoker een hoofdrol spelen.”

Kasper De Vos ‘Smostafel’

Niels Goos ‘Kaas.Wanhoop’

Onnodig te zeggen dat dit een bijzondere kunstervaring wordt, die verder gaat dan het meeste wat we vandaag in onze musea en galerieën te zien krijgen. Wie voeling wil krijgen met de broeierige Vlaamse underground, moet hier zeker naartoe.


Always in the Kitchen

DO 15 NOV van 18:00 (opening) – …
VR 16 NOV: 14:00 – 20:00
ZA 17 & ZO 18 NOV: 11:00 – 18:00

inkom gratis in Gouvernement, Gent

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X