Biënnale van de schilderkunst, boeiende ontdekkingen in 3 musea aan de Leie

De biënnale van de schilderkunst die in 3 musea plaatsvindt aan de Leie bezorgde ons de laatste jaren reeds wat aangename ontdekkingen. In de vorige editie ontdekten we er voor het eerst werk van Maki Na Kamura, Tatjana Gerhard, Ellen Altfest, Lode Laperre, Sanam Khatabi, om er maar enkele te noemen.

Naar goede -en zeer hedendaagse- gewoonte bieden de 3 tentoonstellingen een mix tussen oud en nieuw, werken uit eigen collectie die oog in oog komen te staan met hedendaagse schilders. Steeds interessant indien je er van uitgaat dat kunstgeschiedenis een continuüm vormt, dat het verleden zich op een bepaalde manier herhaalt, zij het in een compleet andere vorm, al lijkt me de sprong tussen kunstenaars uit grofweg voor de tweede helft van de 20e eeuw en de hedendaagse kunstenaars een heel grote om te nemen, al zeker zonder duiding. Maar bon, we zijn zelf nog niet gaan kijken (dat komt nog), dus kunnen we daar nog niet over oordelen.

Het thema klinkt zowel aanlokkelijk als vrijblijvend: “over landschappen”. Welke kunstenaar zou zich niet ooit in zijn ontwikkeling op dit thema hebben toegelegd? Uit een klein onderzoek in onze eigen website blijkt reeds dat het thema heel regelmatig terugkomt in onze artikels, zeer zeker ook bij actuele kunstenaars. En daar gaan ze soms heel creatief mee om, zoals blijkt uit het werk van onder meer Stief Desmet op de biënnale, of uit de manier waarop Jean-Marie Bytebier, die ook op de biënnale te zien is, het thema gebruikt om zijn grotere boodschap te verkondigen.

Terug: we zijn nog niet kunnen gaan kijken, maar dat gebeurt zeker in de komende weken. Mocht je intussen zelf geweest zijn laat ons zeker weten welke ontdekkingen je het meeste hebben geboeid!

Intussen kunnen we ons een beetje laven aan de reportage die AVS maakte over de biënnale. Geniet even mee!

 

20180712-NIEUWS-60 from AVS on Vimeo.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X