BLACKOUT, het werk van Hitoshi Fugo bij IBASHO Gallery

Tot 19 mei toont Ibasho Gallery in Antwerpen een selectie van werk van de Japanse fotograad Hitoshi Fugo. De zwart-wit gelatine zilverdrukken komen uit de reeks BLACKOUT, waarin hij subtiele momenten tracht vast te leggen van het alledaagse verstrijken van de tijd. Sproeiers die een leeg gazon besproeien, een peddel die het wateroppervlak raakt, vliegen die rond een felle gloeilamp fladderen en zonlicht dat een deel van het gezicht van een vrouw verlicht. Noem het geen fotodocumentaire of straatfotografie, het is een opeenstapeling van mensen, landschappen en objecten die de dynamische relatie onthullen tussen onze sterfelijke lichamen en de onophoudelijk veranderende wereld.

De unieke donkere en abstracte visie van de kunstenaar is terug te voeren op zijn jeugdherinnering aan ernstige astma-aanvallen. “Misschien heb ik de broosheid van mijn relatie met de buitenwereld al sinds mijn jeugd ervaren. Het is waarschijnlijk vanwege mijn chronische aandoening van astma. Ik heb mijn hele leven geleefd met de angst voor de aanval. Als het me op zijn minst verwachte momenten zou aanvallen, zou ik worden afgesneden van alle gehechtheid aan de wereld en de relatie met mensen verliezen. Ik werd me door zulke ervaringen bewust dat de wereld, inclusief mezelf, constant transformeert.”

Fugo vergelijkt deze ervaring met het moment dat hij op de sluiter van de camera drukt. Hij twijfelt aan het idee dat fotografie de werkelijkheid precies ziet zoals gezien door het oog van de fotograaf. In plaats daarvan gelooft hij dat de fotograaf alleen de duisternis van het sluitende luik ziet:

“Een fundamentele rol van fotografie is om vast te leggen wat er precies op dat moment op die locatie gebeurt. Fotografen zouden iets zien of tegenkomen en een foto maken van wat ze zien. En toch, wanneer de fotograaf op de ontspanknop drukt, blijft de buitenwereld  veranderen. Het beeld van het object of de scène die wordt geproduceerd is dus anders dan wat hij/zij zojuist had gezien. Dat is “暗 転” in het Japans, wat betekent dat er een black-out is, een scènewisseling”, aldus Fugo.

(Hitoshi Fugo, courtesy Ibasho Gallery)


De tentoonstelling BLACKOUT met werk van Hitoshi Fugo loopt nog tot 19 mei bij IBASHO, Antwerpen

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X