Bram Kinsbergen solo in Boechout

Presentatie is alles, of op z’n minst een heel belangrijke factor in het succes van een tentoonstelling. Daarom liet Bram Kinsbergen voor zijn solotentoonstelling in Zaal Theater Vooruit in Boechout een ‘black box’ bouwen, liever dan zijn werken aan de kale, stenen muren van de ruime, wat kille zaal op te hangen. Enkele houten panelen bleken te volstaan om een kleine, intieme ruimte te creëren. Wie de centrale hal van de voormalige fabriek in Boechout binnenkomt, weet zijn nieuwsgierigheid geprikkeld door de blankhouten constructie. Voor wie de box binnentreedt, gaat een aparate wereld open, de wereld volgens Bram Kinsbergen. Dat de wanden aan de binnenkant helemaal zwart geschilderd zijn, verhoogt de intimiteit. En dan valt pas echt op hoeveel kleur en licht in Kinsbergens werken zitten, ook al heeft hij de reputatie ‘donkere’ werken te maken.

Kinsbergen - Untitled #1 (2017)

Kinsbergen – Untitled #1 (2017)

Bram Kinsbergen vulde zijn zwarte doos op uitnodiging van de Boechoutse cultuurraad en gaf de tentoonstelling de naam Staring at the horizon of my bathtub mee. Omdat geen van de getoonde werken ouder is dan drie maanden biedt de expo een goeie kijk op de richting die zijn werk uitgaat. We zien nog altijd die spanning tussen (dreigende) natuur en (ijdele) menselijke ingrepen. Maar de boeiendste werken zijn de meest uitgepuurde, naar abstractie neigende composities waarin de kunstenaar de context reduceert tot een horizon en rechthoekige vlakken die zwembaden of tennisterreinen suggereren.

 

 

 

Kinsbergen - Yellow Lights (2017)

Kinsbergen – Yellow Lights (2017)

In Untitled #1 lijkt het zwembad een dun Fremdkörper in een vredevol duister landschap. In Yellow Lights herhaalt Kinsbergen de geometrie van het zwembad in de gele verlichting. In Untitled #2 is er zelfs geen landschap voorbij de horizon. De natuurlijke tekening in het blanke houten paneel wordt er alleen onderbroken door alweer twee rechthoekige toevoegingen, zwevende verderzettingen van de lijnen die samen een tennisveld vormen. Mens en dier zijn (voorlopig?) uit het werk van Bram Kinsbergen verdwenen. Blijft alleen de suggestie van menselijke aanwezigheid, in rechthoekige vlakken.

Kinsbergen - Untitled #2 (2017)

Kinsbergen – Untitled #2 (2017)

De expo ‘Staring at the horizon of my bathtub’ opende op 4 november en is nog tot 2 december helemaal gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Zaal Theater Vooruit in Boechout.

Meer info: gemeente Boechout

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X