Brussel anders bekeken, Eugenio Tibaldi’s ‘Posthumous Identity’ bij Marie-Laure Fleisch in Brussel

Identiteit is een hot thema. In de politiek, en ook in de kunst, zo blijkt uit de nieuwe tentoonstelling bij Marie-Laure Fleisch. De Brusselse galerie brengt nieuw werk van de Italiaanse kunstenaar Eugenio Tibaldi onder de titel ‘Posthumous Identity’.

Tibaldi is geboeid door de dynamiek van grote steden en wil met zijn kunst een beeld scheppen van de constant evoluerende entiteit die een stad is. De perceptie van haar inwoners vormt daarvoor de basis. Voor ‘Posthumous Identity’ heeft Tibaldi zich verdiept in de geschiedenis van Brussel en heeft hij Brusselaars uitgenodigd om beelden aan te reiken die zij typerend vinden voor de stad waarin ze leven. Die foto’s combineert hij met illustraties uit toeristische brochures, historische boeken, reisgidsen en kaarten.

Tibaldi - Post Symbol 01

Tibaldi – Post Symbol 01

Als dragers voor zijn werken kiest de kunstenaar uit Turijn niet voor doek of paneel, maar opnieuw voor materialen die kenmerkend zijn voor de stad die hij ‘beschrijft’. In het geval van Brussel gaat het om kanten doekjes, servetten, kastjes en stoelen die hij op rommelmarkten op de kop tikte. Onverwachte materialen die een bijzondere context creëren voor de collages die de kunstenaar erop aanbrengt. Als verbindend element verwerkt Tibaldi in de meeste stukken van deze reeks art nouveau-achtige ornamenten. Met witte verf veegt hij dan weer overbodige visuele informatie weg, zodat gebalde beelden overblijven.

 

Tibaldi - Post Landscape 04

Tibaldi – Post Landscape 04

Eugenio Tibaldi bouwt elk werk op rond een thema, zoals het Atomium in ‘Post Symbol 01’, stadsparken in ‘Post Landscape 04’ en markante gebouwen in ‘Post Landscape 03’. Humor en zelfrelativering zit de Brusselaar in het DNA en dat gegeven weet de kunstenaar te vatten in ‘Post Portrait 10’. In dat werk associeert Tibaldi een supporter van de Rode Duivels met een middeleeuwse nar met zotskap, netjes bij elkaar gebracht op een kanten doekje.

 

Tibaldi - Post Landscape 03

Tibaldi – Post Landscape 03

‘Posthumous Identity’ toont ook hoe Tibaldi zijn concept op andere steden toepaste en dan valt op hoe de kunstenaar zich als tijdelijke bezoeker, als passant opstelt. Verwacht hier geen geëngageerde kunst die sociale misstanden aanklaagt, die de schaduwkanten van de stad toont of hardnekkige clichés doorprikt. Tibaldi brengt mooie, risicoloze collages met beelden waarin iedere bezoeker wel wat herkent.

Tibaldi - Post Portrait 10

Tibaldi – Post Portrait 10

‘Posthumous Identity’ loopt tot 12 mei 2018 bij Marie-Laure Fleisch, Sint-Jorisstraat 13, in Elsene. Meer informatie vind je op de website van de galerie: www.galleriamlf.com

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X