‘Carta Canta’, een boeiend eerbetoon aan Pierre Alechinsky

Met 270 werken is de collectie van Alechinsky in het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten van België een van de grootste ter wereld, naast dat van het Centre Pompidou. De kunstenaar, die vaak gezien wordt als een van de meest invloedrijke nog levende Belgische kunstenaars, liet doorheen de jaren dan ook deze collecties via talrijke schenkingen groeien. Een slimme zet, gezien het beide musea in staat stelt om het hele oeuvre van de man in een coherent verhaal te presenteren.

Het blijft niettemin een uitdaging. In zijn praktijk en visie is de kunstenaar zeker coherent, maar het leidt tot een heel divers en veelzijdig oeuvre dat volgend Michel Draguet, algemeen directeur van het KMSK, in de vroege jaren bestond uit “drift en ironie, uit krioelend lawaai” om langzamerhand te groeien tot werk dat getuigt van een “beheersing die, zonder sereen te zijn, een diepe kalmte uitstraalt.”

Vast staat dat Alechinsky een heel aparte, unieke manier heeft gevonden om zich artistiek uit te drukken. Dermate zelfs dat je zijn signatuur bijna onmiddellijk herkent. Het is niet elke kunstenaar gegeven.

Om je onder te dompelen in het rijke, unieke universum van Alechinsky kan je deze zomer terecht op de expo Carta Canta in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. De 200 tekeningen, aquarellen, etsen, litho’s en schilderijen vormen een uitnodiging tot dromen en reizen, maar ook een intrigerende ontdekkingstocht doorheen het oeuvre van de man, dat intussen al enkele decennia omspant.

foto’s: courtesy KMSK Brussels


De expo Carta Canta loopt nog tot 1 augustus in het KMSK in Brussel. Klik hier voor alle informatie!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X