‘Ceci n’est pas un corps’, hyperrealistische beeldhouwkunst in La Boverie, Luik

Het zal alleszins niet onopgemerkt voorbijgaan, de tentoonstelling met hyperrealistische sculpturen in La Boverie in Luik. Niet enkel heeft het wereldberoemde namen als Ron Mueck, Paul Mc Carthy en Maurizio Cattelan bijeen gebracht (voor alle duidelijkheid: de expo ging eerder al de ronde in onder meer Bilbao en Rotterdam), maar gezien de omvang van de werken zorgt het voor een larger than life ervaring die je niet snel zal vergeten.

“Ceci n’est pas un corps”, een uitspraak die uit een van de werken van Magrittes La trahison des images komt, geeft goed het overkoepelende thema weer: hoe dichter men de realiteit tracht weer te geven, hoe verder je er van weg drijft. Daarom wellicht het bevreemdende effect om menselijke lichamen buiten alle proporties, in alle kleinste, ranzige en poëtische details aan te schouwen. Het is meteen ook de bedoeling van deze expo: ons confronteren met onze menselijke staat. Een van de manieren om dit te doen is om deze staat -lichamelijk dan- extra uit te lichten.

De tentoonstelling mag dan nog half de wereld zijn rondgereisd, het biedt niettemin een nieuwigheid: in een nieuw deel ervan wordt uitgekeken naar wat de toekomst te bieden heeft, meer specifiek hoe de evolutie naar het digitale een impact zal hebben op ons, als mens.

Zeker een omwegje waard.

(fotos courtesy Tempora)


De expo Hyperrealism Sculpture is nog tot 3 mei te bezoeken in La Boverie in Luik. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X