“Chasing Flowers”, een kunstzinnige wandeling door een dichtbegroeide tuin.

Stef Van Bellingen heeft de laatste maanden niet stilgezeten. Geen denken aan dat de invasie van een uitheems virus Coup De Ville zou saboteren. Dus gooide team Stef al zijn creativiteit in de culturele strijd om Chasing Flowers te laten openbloeien! WARP (Wase Artistieke Projecten) organiseert dit boeiend hedendaags kunstenparcours, voor de vierde keer, in het centrum van Sint-Niklaas. Chasing Flowers vormt een verbinding tussen natuur en cultuur, een zoektocht naar een zachte maatschappij waarin niet alleen materiële, maar ook sociale en ecologische waarden van belang zijn.

Op tal van unieke locaties, gaande van museaal erfgoed tot verborgen tuinen en parels van privéwoningen, tonen een dertigtal (inter)nationale kunstenaars hoe kunst ruimte kan creëren voor een warmere samenleving. Het onderwerp Chasing Flowers wordt dan ook breed benaderd, wat resulteert in een grote waaier aan subthema’s en interpretaties. We ontdekken zowel socio-economische standpunten als ecologische waarden in de kunstwerken. Uiteraard ontbreekt de unieke schoonheid van de natuur niet.

Onze highlights

/1/ Stéphanie Leblon

Leblon schildert een indrukwekkende triptiek waarmee ze het thema van exoten in de plantenwereld in beeld brengt. Ze werkt hiervoor samen met wetenschappers van de Plantentuin in Meise. Ze neemt in haar werk zowel de uitheemse geïntegreerde plantensoorten, zoals de aardappel, als de invasieve bedreigende soortgenoten op. De planten lijken te zweven in een mysterieus water, een effect dat ze bereikt door langzaam opgebrachte glaceerlagen.

Traveling Border, Stéphanie Leblon

/2/ Greet Van Autgaerden

Hoe staat de mens in de maatschappij? Hoe ontwikkelt hij zich erin? Is er mogelijks een verband met hoe planten zich ontwikkelen? Een groepje bomen van dezelfde soort, de Picea Abies, of de fijnspar, die in dezelfde periode en onder dezelfde condities op een heuvel geplant werden, groeien stuk per stuk uit tot exemplaren met een eigen karakter. Greet Van Autgaerden benadrukt de verschillen door in te zoomen op de bovenste takken. In tegenstelling tot een wetenschapper, die vooral naar de gelijkenissen tussen de soortgenoten zoekt. Een zachte maatschappij zal juist die eigenheid in het licht plaatsen.

Stilleven met Picea abies naar V.De Saedeleer, Greet Van Autgaerden

/3/ Maria Roosen

De spiegelborsten lokken je wat dieper in de tuin van WARP. De Nederlandse kunstenares Maria Roosen werd bekend door haar experimentele en innoverende glaswerken. Groei, bloei, vruchtbaarheid en ontwikkeling zijn de thema’s die ze met een vleugje humor in haar sculpturen verwerkt.

/4/ Lennart Rieder op de cover van cataloog Chasing Flowers

De Duitse kunstenaar Lennart Rieder prijkt met zijn collage Oceans of Time op de cover van de cataloog van de expositie. Op een zwierige en elegante manier verzoent hij graffiti met bloemstukken in olieverf op doek. Hij brengt de moderne cultuur in dialoog met de natuur en kaart op die manier het heel hedendaagse thema van transitie aan. Zijn we in staat om onze band met de natuur te herstellen? Of blijft dit vooral een vluchtige wens?

De glossy cataloog is een kunstwerk gevuld met na-genietertjes voor thuis. Viktor Van den Braembussche, grafisch designer bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verwoordde deze Coup De Ville tot een mooie wandeling door een dichtbegroeide tuin. Hij heeft alvast voor een stijlvolle stafkaart gezorgd om de bezoekers erdoor heen te leiden.

Chasing Flowers is een gelaagde tentoonstelling waarbij zowel gevestigde waarden als opkomend talent werk presenteren in dialoog met historische stukken en uiteenlopende locaties in de stad. Het gros van de werken zijn nieuwe creaties, speciaal gemaakt voor COUP DE VILLE 2020.

Dus trek een paar goede wandelschoenen aan en ga zelf op deze unieke stadssafari!


  • Coup De Ville loopt van 11 september tot 11 oktober 2020 in stadscentrum van Sint-Niklaas
  • De tentoonstelling kan bezocht worden van donderdag tot en met zondag tussen 9u30 en 17u30
  • het gehele parcours is te bezoeken individueel of met een professionele gids
  • zie ook www.warp-art.be
Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X