‘Cicatrices’, een gevoelig thema als uitgangspunt van een pakkende tentoonstelling

Wat voor littekens laat kindermisbruik na? Hoe evolueren deze littekens? Vervagen ze met de tijd, of wellen ze op specifieke ogenblikken op om de drager ervan te kwellen met hun aanwezigheid? Ik heb er het raden naar, ik kan me enkel inbeelden hoe ondragelijk ze moeten zijn.

Een gevoelig onderwerp, dat het uitgangspunt vormt van ‘Cicatrices’, een groepstentoonstelling met werken van Ine Lammers, Hilde Vanhove, Danielle Matthijs, en poëzie van Geertrui Henckens. Gezien het onderwerp hadden ze zich makkelijk aan goedkope emotie kunnen overgeven, laat staan een moraliserende, beschuldigende ondertoon hanteren. Niets van dat. De kunstenaars weten het onderwerp sereen en respectvol te behandelen.

Vreemd genoeg sluipt zelfs een vorm van schoonheid doorheen de werken, ondanks het morbide thema. Dat komt mede door de locatie van de tentoonstelling, de pastorie van Meldert in Hoegaarden. “We zijn op diverse manieren aan de slag gegaan met de bijzondere historiek van deze mooie plek en gevoelige verhalen die zich jaren geleden afspeelden achter de façade van de pastorie”, vertelt initiatiefneemster Ine Lammers.

De schilderijen, tekeningen, foto’s en installaties vormen elk op hun eigen manier een onderzoek naar het thema, dat dan ook op heel verschillende, soms tegenstrijdige manieren wordt behandelt. Hier zal een latente spanning je bij de keel grijpen, daar zal je je laten grijpen door een sacrale stilte. “De mate waarin men zich bewust is van zijn of haar lichaam is in ons onderzoeksproces dé vraagstelling waar we ons in willen verdiepen”, aldus Ine.

Thematentoonstellingen, ik vind het altijd boeiend, al zeker wanneer het thema maatschappelijk relevant is.

01_cicatrices2017

© Ine Lammers

cicatrices3

© Ine Lammers

01_hilde

© Hilde Vanhove

04_hilde-kopie-kopie

© Hilde Vanhove

26_cicatrices2017

© Danielle Matthijs

25_cicatrices2017

© Danielle Matthijs

De tentoonstelling ‘Cicatrices’ met werk van Ine Lammers, Hilde Vanhove, Danielle Matthijs en Geertrui Henckens kan je bezoeken op 16, 17, 23, 24, 30 september en 1 oktober in de pastorie van Meldert in Hoegaarden. De vernissage is gepland op 17 september om 11uur met een inleiding door Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater) en Machteld Libert (auteur van Door mijn Schuld, ooit bewoonster van de pastorij). Meer info vind je ook op de website van Ine Lammers, klik hier.

 

cicatrices

foto: Ine Lammers

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X