DASfest, een nieuw kunstenfestival in het teken van het landschap

De kunstwereld is op bepaalde gebieden eindelijk volop aan het herleven (nog niet in alle, wanneer je kunst in brede zin bekijkt, maar tegenwoordig mag je al vrede nemen met wat positieve signalen hier en daar). Getuige hiervan het aantal nieuwe initiatieven die als paddestoelen uit de grond schieten, als hadden spelers in het cultuurveld de periode van beperkingen te baat genomen om op nieuwe ideeën te broeden.

Dat er meteen een nieuwe, ambitieuze kunstenfestival in het leven zou worden geroepen, had ik echter niet meteen verwacht.

DASfest‘ is een tweejaarlijks kunstenfestival in Gent, opgericht door kunstplatform Raumteid. Het is volgens de initiatiefnemers “de ambitie de komende jaren uit te groeien tot een kunstenfestival dat fungeert als ontmoetingsplaats voor een horizontale uitwisseling tussen muziek, beeldende kunst, dans, performance, theater, woord en film.” De lokatie van het festival zorgt meteen ook voor een primeur, want het is voor het eerst dat de imposante dansstudio van het het wereldbefaamde les ballets C de la B in Gent de deuren opent voor het grote publiek.

Het kunstenfestival bestaat voor deze eerste editie voornamelijk uit een tentoonstelling, waar de twee curatoren, Arno Synaeve en Sofie Crabbé, het thema landschap centraal stellen. “In a Landscape is een zoektocht in beeld en geluid naar wat (de mens binnen) het landschap zou kunnen betekenen. In a Landscape focust op het landschap – en bij uitbreiding de omgeving – als een personage op zich. Een allesbepalende dimensie waar de mens zich toe verhoudt als bewoner of als bezoeker”, vertellen ze. “Een landschap is een resultaat van afstand in tijd en ruimte. Een ontmoeting met de horizon van het bestaan. Een houvast voor herinneringen en een projectie van verlangens.”

Achttien kunstenaars nemen deel en tonen hoofdzakelijk nieuw werk. In a Landscape is een ontmoetingsplaats voor een horizontale uitwisseling tussen installatie, dans, performance, video, film, fotografie, schilder- en tekenkunst.

Een knap en gedurfd initiatief om te bezoeken, en op te volgen…

Benjamin Moravec, ‘Untitled’
Dieter De Lathauwer, ‘Island’
Lies Van Damme, ‘Boshut’
Bérengère Bodin en Steven Prengels, ‘Imaginary Concert N°11’ (video)


Van 15 tot en met 25 juli, elke dag van 14:00 tot 20:00
Je kan deze tentoonstelling vinden in de S3-studio van les ballets C de la B, Bijlokekaai 1, 9000 Gent.
Toegang is gratis, maar we raden u aan om te reserveren via deze link: https://calendly.com/dasfest

DEELNEMENDE KUNSTENAARS:
Bérengère Bodin, Dirk Braeckman, Dieter De Lathauwer, Lars Duchateau, Jonah Gebka, Wolf Govaerts, Rachel Gruijters, Benjamin Moravec, Steven Prengels, Bosse Provoost, Yelena Schmitz, Rachel Strijdonk, Arno Synaeve, Lies Van Damme, Sybren Vanoverberghe, Bob Van Wambeke, Ezra Veldhuis & Andreas Zagler

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X