Into Beach Pool Palm Trees, nieuw werk van Bram Kinsbergen nog tot 13 mei in Museumstraat 25

Vrijdag 5 mei opende ‘Into Beach Pool Palm Trees’, de solotentoonstelling van Bram Kinsbergen in galerie Museumstraat25 in Antwerpen. De hoofdtentoonstelling bestaat uit een 15-tal imposante schilderijen, in een bijruimte kregen enkele aquarellen en tekeningen een plekje.

Wat in die tweede zaal getoond wordt, valt op te vatten als een inkijk in het scheppingsproces van de kunstenaar. De werkjes, in dit geval niet groter dan een A4, tonen de elementen die in de hoofdtentoonstelling veelvuldig aan bod komen: gedetailleerd uitgewerkte bladeren, struiken en bomen, verlaten zwembaden of serres, donkere luchten en wervelende wolkenmassa’s. Dit uitgebreide aanbod aan ‘voorbereidende’ werken toont aan dat Kinsbergen doordacht tewerk gaat. De acht maanden die aan de opening van de expo voorafgingen, bracht de kunstenaar door met studeren, experimenteren, tekenen, bijschaven, schrappen en schilderen. En het resultaat is ronduit verbluffend.

Museumstraat25

(museumstraat 25)

Kinsbergen was altijd al gefascineerd door de spanning tussen cultuur en natuur, door de manier waarop de mens de natuur naar zijn hand denkt te kunnen zetten. In zijn vroegere werk symboliseerden Disney en McDonald’s onze protserige oppervlakkigheid, onze drang naar consumptie en kortstondig genot. Anno 2017 is Kinsbergens kritiek niet verstomd, maar verpakt hij ze wel subtieler. Inspiratie haalde hij uit online video’s en foto’s van toeristen in resorts, precies omdat zulke vakantiedomeinen volgepropt zijn met nepnatuur om een illusie van exotisme te creëren. In de wereld van Bram Kinsbergen verandert de namaaknatuur in tropische plantengroei. Lege zwembaden worden overwoekerd, gezichtsloze figuren ondergaan de wet van de dreigende, onheilspellende natuur.

Bram Kinsbergen - No Title #1

Bram Kinsbergen – No Title #1

 

bram-kinsbergen-untitled-5

Bram Kinsbergen, No Title #5

 

Met ‘Into Beach Pool Palm Trees’ is Kinsbergen definitief aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Dat hij een periode in zijn loopbaan heeft afgesloten, blijkt nog het best uit het feit dat verschillende schilderijen in deze tentoonstelling eigenlijk oudere werken zijn waarop de kunstenaar een compleet nieuw werk schilderde. De hamburger in No Title#5, bijvoorbeeld, is een relict van een werk dat een reusachtige McDonald’s-clown op een steigerende stier toonde. Ook onder No Title#1 zit een vroeger schilderij dat op bepaalde plaatsen doorschemert en het werk zo een unieke basis geeft. Ouder werk met een kritische blik herbekijken en afscheid nemen van stukken die de toets niet doorstaan, getuigt van moed en vastberadenheid.

bram-kinsbergen-untitled-3

Bram Kinsbergen, No Title #3

 

Je kunt de expo ‘Into Beach Pool Palm Trees’ tot 13 mei elke dag bezoeken tussen 10u en 17u. Op weekdagen is de tentoonstelling ’s middags gesloten tussen 12 en 13u.

Meer info: museumstraat25.be

 

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X