‘De dag des oordeels’, Diederik Boyen en Ajin Hara bij ANNA3

Nog tot 23 september kan je werk van Diederik Boyen ontdekken in het Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever. De kerk als tentoonstellingsruimte vormt zeker een dankbaar kader voor Boyen’s onaflatende onderzoek naar de essentie van persoonlijkheid, ontdaan van alle sociale invloeden en gestript van de lagen vernis door het leven opgelegd. Niet dat zijn werk religieus is, maar zijn zoektocht is niettemin spiritueel van aard. Niet toevallig nam Boyen in 2014 al het Campo Santo in Gent in beslag.

Met verbijstering en afschuw kijk ik naar onze soort, onze omgangsvormen en meer specifiek naar het ontsporen daarvan. Wat drijft mensen om systematisch te catalogiseren en te ontmenselijken“, schrijft Boyen op zijn website. Hoe dit uitgangspunt zich vertaalt naar zijn werk is niet onmiddellijk te begrijpen. Dat komt eerst en vooral door de onmiskenbare esthetische kwaliteit van zijn werk en zijn de verfijnde techniek, die menigeen aan de Vlaamse primitieven kan doen denken. Het zet de kijker bij het eerste aanschouwen bewust op het verkeerde been. Meteen een uitnodiging om verder te onderzoeken, want de portretten zullen al snel een oncomfortabel gevoel genereren.

De figuren in Boyen’s portretten lijken wel in het ogenblik gevat, gevangen zelfs, zonder verleden. Ontdaan van alle context lijken ze verloren, richtingloos. Nochtans niet emotieloos. Het lijkt me zelfs dat Boyen het oneindige palet een menselijke emoties exploreert, verwondering, verdriet, hoop, consternatie, noem maar op, maar deze op een of andere manier volledig afzondert van de persoon zelf, alsof deze zicht onthecht van diezelfde emoties, dat ze hem of haar niet toebehoren.

Een bijzonder effect alleszins. Ik ben zelf nog niet gaan kijken, maar mijn nieuwsgierigheid is alleszins geprikkeld.

boyen_pages-of-yesterday

boyen_two-cows-2-800x800

boyen1

boyen2

boyen4

boyen10

 

De tentoonstelling loopt parallel met dat van Boyen’s partner, de fotografe Ajin Hara, met als bedoeling de werken van beide in ‘dialoog te laten treden’, zoals dat heet. Geen idee wat hier van te verwachten, maar we berichten erover van zodra we dat gedaan hebben!

boyen_hara

 

De tentoonstelling ‘De dag des oordeels’ loopt nog tot en met 24 september in Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever. Klik hier voor alle info!

Ontdek intussen meer werk van Diederik Boyen op zijn website, klik hier!

 

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X