De gelaagdheid der dingen… Nieuwe solotentoonstelling van DD Trans bij Valerie Traan

Wanneer wordt een object kunst?

Lastige vraag. Wanneer de kunstenaar beslist dat het kunst is? Te makkelijk, misschien. Verouderd alleszins. Wanneer de kunstenaar het object uit zijn context rukt en aldus een boodschap brengt, of tenminste een (nieuwe) vraag formuleert? Kan best. Maar wat als de kunstenaar in staat is om een object te herdefiniëren? De natuur, de aard ervan herschept, zonder de herkenbaarheid van het object teniet te doen? Dan heb je D.D. Trans.

Een fietsband wordt herschapen tot een worstketting. In de instelling voor mensen met een beperking waar hij werkt, toont hij het aan de autistische Carole, die in alles worsten ziet, een ware fixatie, en vraagt haar wat ze ziet. Ze antwoordt: een fietsband. Is het dat nog wel? Natuurlijk. Tegelijk is het dat niet meer, of niet enkel dat. Het is een fietsband en het is een symbool van een ketting worsten. Het object werd niet getransformeerd, eerder heeft het zich ontdubbeld tot een ander object, of de idee ervan. Magie.

D.D. Trans intervenieert in de objecten. Een proces dat spontaan lijkt, maar het resultaat is van maandenlange overpeinzingen. Het resultaat oogt vaak speels, maar stelt niettemin grondige vragen over de aard der dingen, de definitie ervan. De gelaagdheid van de zaken met dewelke we ons omringen, of die we dagelijks gebruiken, komt op een verrassende manier bovendrijven. De kunstenaar schept geen object, hij schept een nieuwe manier om naar het object te kijken, het te verstaan.

 

Donderdag opent bij Valerie Traan de tentoonstelling ‘Infidels’, met dertig nooit eerder getoonde werken van D.D. Trans. Zijn soms minimalistische werken zullen alle ademruimte krijgen in de grote zalen van de galerij. De ruimte schrikt hem allerminst af, hij vindt het zelfs makkelijker werken zo. Zo zullen de bezoekers in ieder geval ook alle ruimte hebben om de werken op het gemak in zich op te nemen. Een mooie gelegenheid om de kunstenaar te (her)ontdekken, die na een rustperiode van tien jaar sinds 2015 aan een heuse comeback bezig is.

Tegelijk wordt zijn gelijknamig boek uitgebracht. Deze wordt officieel voorgesteld bij de opening van de tentoonstelling, en op 15 april in de boekenwinkel Copyright te Antwerpen, vanaf 16 uur. Mis deze gelegenheid alleszins niet, want wie het boek koopt krijgt er een werk van de kunstenaar bij: een platenhoes die hij speciaal voor deze gelegenheid heeft ontworpen.

De tentoonstelling bij Valerie Traan loopt van 13 april tot 3 juni. Alle info op de website van Valerie Traan, klik hier.

dd_trans_april2016-43

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X