De highlights van het Brussels Gallery Weekend

Om het heropenen van de Brusselse galerijen te vieren, na een hopelijk deugddoende zomervakantie, vond ook dit jaar het Brussels Galerie Weekend plaats. Meer dan 40 deelnemende galerijen en kunstruimtes tonen hun eerste expo van dit nieuwe kunstjaar. Via wandelingen doorheen de verschillende delen van de stad kan je als bezoeker zo honderden artiesten ontdekken. Geen paniek als je het weekend gemist hebt, de meeste tentoonstellingen lopen nog enkele weken. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, hier enkele highlights!

 

Bernier/Eliades

Bij Bernier/Eliades tonen ze de eerste Europese soloshow van de Peruviaanse artiest Giancarlo Scaglia. In verschillende technieken, van frottage over schilderijen tot loden sculpturen, werkt hij steeds rond de periode van de tragisch beruchte bloedbaden in de Peruviaanse gevangenissen in 1986. Zijn prachtig poëtische oeuvre toont kogelgaten als sterrenhemels als symbool voor hoop en nostalgie en zo, hopelijk, een toekomst. Scaglia gebruikt de stukgeschoten muren van de ‘EL Fronton’ gevangenis eveneens als matrijs om de door de gebruikte explosieven en artillerie gecreëerde perforaties in lood te gieten. De loodsculpturen uit de serie ECLIPSE geven gestalte aan deze stukgeschoten muren. De werken zijn rechtstreeks verbonden met het ogenblik van de explosie; het ‘’vacuum’’ herstellen en tegelijkertijd het geweld vasthouden dat de leegte veroorzaakte.

Het begin van een ongetwijfeld boeiende samenwerking!

Giancarlo Scaglia: Golden Aérea, bij Bernier/Eliades Brussel is nog te zien tot 22/12.

Almine Rech

Almine Rech Gallery heeft het genoegen Rainbow Road Part 2 te presenteren, een tentoonstelling van schilderijen gemaakt door de New Yorkse schilder Joe Andoe. Dit is de eerste soloshow van deze kunstenaar bij Almine Rech Gallery en toont werken gemaakt tussen 2017 en 2018. De schilder gebruikt een onderscheidende techniek waarin hij de verf dik aanbrengt en erna wegveegt om een droomachtig effect te creëren. Andoe, die uiterst bescheiden is in zijn onderwerpkeuze, zoekt simpelweg naar excuses om te schilderen. Hij vindt er een in zijn recente wegkanten, de meeste gemaakt op basis van Google Street View en gesitueerd rondom zijn geboortestad Tulsa in de staat Oklahoma. Deze wegkanten zijn specifieke locaties, maar zouden in hun weloverwogen alledaagsheid net zo goed ergens anders kunnen zijn.

Joe Andoe: Rainbow road part 2, bij Almine Rech Gallery Brussels is nog te zien tot 13/10.

Gladstone Gallery

Gladstone Gallery werkt voor de gelegenheid samen met Jan Mot. Op deze twee locaties tonen ze werk van de Amerikaanse artieste Sharon Lockhart. Het getoonde oeuvre draait rond Lockharts gewoonte om tijdens  haar lange wandelingen in de Sierra Nevada bergen, verschillende soorten takken te verzamelen en deze als ‘cadeau’ te presenteren aan vrienden. Zo wil ze hen een stukje van haar thuis schenken. In de expo zien we enerzijds prachtige, elegante sculpturen, bestaande uit evenwicht geplaatste bronzen afgietsels van deze takken en anderzijds fotografie waarin een choreografie met deze sculpturen vastgelegd wordt.

Een lust voor het oog in een heerlijk minimalistische opstelling.

Sharon Lockhart: Movement and variations in two parts bij Gladstone Gallery Brussels en Jan Mot is nog te zien tot 20/10.

Xavier Hufkens

Tenslotte, last but not least, de populairste show van het moment. Xavier Hufkens toont in zijn beide galerijen in Brussel nieuw werk van de Amerikaanse Sterling Ruby. Nog voor het openen van de expo, waren alle werken al verkocht. Ruby liep dan zelf ook tevreden langs bij de andere expo’s; als man of the hour. De artiest als nieuwe popster (maar dan nog een vleugje excentrieker). Enerzijds toont hij met DRFTRS collages op papier en anderzijds olieverfschilderijen bij de WIDW serie. Geef uw ogen de kost met zijn prachtige spel van materialen en kleuren, en denk er daarna maar het uwe van.

Sterling Ruby: DRFTRS en WIDW bij Xavier Hufkens Brussels
is nog te zien tot 20 oktober.

Author: Mieke Janssens

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X