De ‘making of’ van ‘The Bruges Whale’ op de Triënnale van Brugge

Het blijft een van de meest merkwaardige installaties op de triënnale van Brugge, vlak bij het standbeeld van Jan Van Eyck reist de 9 meter hoge Skyscraper (the Bruges Whale) van StudioKCA uit het kanaal.

De gigantische sculptuur is meer dan alleen een verbeelding van een walvis, het dier is staat ook symbool voor een gigantisch probleem dat ons allen treft: de meer dan 150 miljoen ton plastic dat in onze oceanen ronddrijft. Samen met vrijwilligers van het Hawaii Wildlife Fund en schuimde StudioKCA de stranden van Hawaï af om afval bijeen te rapen. De walvis in Brugge werd vervaardigd uit dit aangespoelde plastic. StudioKCA is hiermee alvast niet aan haar proefstuk toe, vorige projecten werden vanuit hetzelfde uitgangspunt gestart.

Zo’n project is echter een kostelijke onderneming. Het feit dat de Bruges Whale er staat is mede te danken aan een crowdfunding campagne, waarbij de studio via Kickstarter het nodige geld ophaalde om het project te verwezenlijken. Maar liefst 93 mensen droegen in totaal 17,000$ bij om het project te doen lukken. Als dank hiervoor kregen ze onder meer zonnebrillen en drankflessen uit gerecycleerd plastic (wat had je gedacht), T-shirts en posters van het project (ook gerecycleerd), en een beetje onrecycleerbare eeuwige roem…

Het hele project is een hele prestatie. Het loont zeker de moeite om erop terug te blikken met de officiële video van het project op Kickstarter, of the genieten van de foto’s eronder:

 

 

De triënnale loopt nog tot 16 september op verschillende locaties doorheen de stad. Klik hier voor meer informatie!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X