‘De opwarming’, een artistieke aanklacht in het KASK Antwerpen

In de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen loopt momenteel een behoorlijk opmerkelijke tentoonstelling, “De opwarming. Landschap, klimaatsverandering, actie!”. De titel geeft het meteen al aan, dit is een expo die ons een geweten wil schoppen. Trouwe lezers weten het al: we like! Als kunstenaars dan al de wereld zelf niet kunnen veranderen, laat ze dan tenminste pogen tenminste de toeschouwer te veranderen.

De tenoonstelling en de publicaties zijn het eindresultaat van het onderzoeksproject ‘No Time’ waarin vijf docenten schilderkunst aan de Antwerpse Academie (Bruno Van Dijck, Tina Gillen, Ellen De Meutter, Pat Harris, Tine Colen) en één criticus (Jeroen Laureyns)  samen met een aantal studenten schilderkunst het boek ‘No Time’ van Naomi Klein lazen en het verband onderzochten tussen hun manier om vandaag het landschap voor te stellen en de bredere problematiek van de klimaatopwarming. We kunnen nauwelijks wachten tot ze hetzelfde doen met de voorgaande boeken van Klein, ‘No logo’ en ‘The shock doctrine’, het zou eveneens boeiend materiaal opleveren.

Het initiatief leidt tot een tentoonstelling met 16 kunstenaars, ook van buiten de academie, die met de problematiek bezig zijn, weliswaar elk op hun eigen manier, maar daar schuilt juist de charme van het geheel. Van de ingenieuze symboliek van Gideon Kiefer, waarin superkleine mensjes kijken naar een reusachtige, omgekeerd tegen de muur opgezette dode vogel, naar het iets meer expliciete werk van Viktoria Parvanova, waarin we een vrouw opwarmingsoefeningen zien verrichten op een exotisch strand, er schuilt in elk werk wel een bepaalde ecologische geladenheid. Je kan er zelf achter zoeken, of je kan je laten begeleiden door de verhelderende teksten die Jeroen Laureyns bij elke kunstenaar neerpende.

Eco Art? Wat ons betreft mag het…

opwarming_kiefer

Gideon Kiefer, Economy of Ghosts 15, XII

opwarming_viktoria

Viktoria Paranova, Beautiful Landscape

DE OPWARMING loopt nog tot 15 december 2017. Klik hier voor alle info.

Deelnemende kunstenaars:
Jeroen Laureyns, Bruno Van Dijck, Pat Harris, Ellen de Meutter, Tina Gillen, Tine Colen, Frank Agsteribbe, Viktoria Parvanova, Nils Verkaeren, Priscilla Gils, Dawid Wojtalewicz, Brecht Koelman, Anne Ausloos, Willem Boel, Gideon Kiefer, Bert Danckaert, Geert Goiris, Jens Milonton, Greg Van Staey, Leo Copers.

Praktisch:
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
De Lange Zaal
Ingang via Blindestraat 35
2000 Antwerpen

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X