De tip van Bart Ramakers: Dany Tulkens bij Tarmax in Meerhout

Steeds interessant om kunstenaars over andere kunstenaars te horen praten, zeker als ze in een volledig verschillende discipline werkzaam zijn. Fotograaf-filosoof Bart Ramakers raakte alleszins in de ban van beeldhouwer Dany Tulkens. Hij vertelt ons waarom:

“Ze worden hoe langer hoe zeldzamer maar ze bestaan: kunstenaars die hun hele leven onverstoorbaar hun eigen ding doen, ongehinderd door modes trends of hypes. Een reus op eenzame hoogtes uit die categorie is Dany Tulkens, de beeldhouwer die met oogverblindend vakmanschap bronzen levenswijsheden en messcherpe spitsvondigheden aan elkaar klopt en last. Zijn verfrissende werk springt er echt uit, recent nog bijvoorbeeld tijdens Tarmax in Meerhout. 

We volgen de man nu al enkele jaren, en telkens weer verrast hij ons met zijn speelse geest. Neem nu „Ken uzelf”, een memento mori waarin een man zijn sterfelijkheid aanraakt. Bijzonder mooi afgewerkt tot in de details, het lijkt wel een renaissance-werk. Of „Weerzien in Garmisch-Partenkirchen”, een nogal onstuimig treffen in ware schanssprongstijl. “Bewolkt met kans op neerslag” reflecteert dan weer sceptisch over menselijke relaties. En het voor Dany’s doen heel uitgepuurde „Beschaving” over de menselijke impact op … tja, op zowat alles mogen we aannemen. Na al die jaren gaat Dany niet op zijn lauweren rusten, hij blijft zichzelf uitdagen. Ooit een beeld gezien dat een golf water in al zijn beweging weergeeft? “Waterman” van Dany Tulkens is een echt meesterstuk.

Tulkens, beeldhouwer uit de school van Koenraad Tinel en bloedsbroeder van de onvergetelijke Roland Rens, heeft een lange weg afgelegd maar is daarbij steeds zichzelf gebleven.”

Dit weekend nog te bewonderen op Tarmax in Meerhout, het weekend daarna op Gemluc Art in Monaco.

Meer werk van Danny vind je alvast op zijn website: www.danytulkens.com

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X