De ‘tulpen’ van Jeff Koons, een hommage aan de slachtoffers van de Parijse aanslagen, eindelijk ingehuldigd

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Na drie jaar vol polemiek over het werk werden gisteren de tulpen van Jeff Koons eindelijk ingehuldigd in Parijs. De polemiek ging hem vooral om de exacte lokatie van het werk, maar ook de kostprijs ervan, zo’n 3,5 miljoen euro. Het bedrag werd echter samengebracht door mecenassen, zo stelt de coördinator van het project, Emmanuelle de Noirmont, en zal de belastingbetaler uiteindelijk niets kosten, al zou je over dit laatste argument wel kunnen debatteren. Enfin, de kunstenaar doneerde overigens 1 miljoen euro uit eigen zak voor het project.

De gigantische structuur van liefst 33 ton en 13 meter hoogte was oorspronkelijk bedoeld om voor het Palais de Tokyo plaats te vatten, maar de ondergrond bleek niet stevig genoeg hiervoor. Het project leek even als doodgeboren idee de eeuwigheid in te gaan, tot Koons werd gewezen op de tuinen van de Petit Palais als mogelijke lokatie, wat het finaal ook geworden is.

Koons ziet zijn installatie als “a symbol of remembrance, optimism and healing.” Daar zijn de slachtoffers van de aanslagen het er alleszins mee eens. “J’ai trouvé cette oeuvre belle, c’était émouvant de la découvrir et je pense qu’elle va s’inscrire dans le paysage“, alus de voorzitter van de vereniging van slachtoffers van terrorisme.

Ben je ergens in de toekomst in Parijs? Het werk zal niet snel verdwijnen, en is zeker een bezoekje waard:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X