De vergeten Bredase kunstwerkjes van Herman Brood, van 30 nov tot 2 dec bij Très Art, Breda

Op een avond in 1993 vierde rocker-kunstenaar Herman Brood Kerst met zijn schoonfamilie in Breda. Hij krijgt zin in een biertje en gaat op zoek naar een kroeg. Twee jongens wijzen hem naar café Hier Te Breed Daar Te Lang, waar ze hem terugvinden. Herman zat er te tekenen op een aantal bierviltjes die hij, als dank voor de tip, aan de twee jongens gaf wanneer hij vertrok.

Vijfentwintig jaar later ontdekte een van de jongens de werkjes terug in een la. Ze hadden er jaren gelegen, in het donker, en in uitstekende staat…

Deze werken zijn volgend weekend te ontdekken bij Très Art in Breda, naast een 40-tal andere werken van de immer geliefde en in toenemende mate gerespecteerde kunstenaar. “Het is een mooi Bredaas verhaal en illustreert ook precies hoe Herman was: een kunstenaar van het volk. Iedereen kende hem, hij was niet elitair. Iedereen kon hem benaderen. Hij deed gewoon zijn ding en het sloeg aan. Mensen kochten zijn schilderijen omdat ze het mooi vonden. Hij heeft nooit bij de kunstelite gehoord“, aldus galeriehouder en Brood-fan Arian van der Hoeven. “Zeventien jaar na zijn overlijden is hij nog volop in het nieuws. Als je ziet hoe populair zijn werken zijn in België of Duitsland, daar mogen we gewoon trots op zijn“.

Van der Hoeven heeft overigens nog meer pittige anekdotes over Brood en diens werk. Hij vertelt er graag over tijdens de openingsdrink van de tentoonstelling op 30 november. Voor de tentoonstelling heeft de galerie ook andere bijzondere stukken die met Herman Broods werk te maken hebben weten te bekomen van het HB-M (het vroegere Herman Brood Museum).

Niet te missen dus voor fans van Herman Brood, en voor de kunstliefhebber in het algemeen.

De tentoonstelling ‘Herman Brood’ loopt van 30 november tot en met 2 december bij Kunstgalerie Très Art,Van Coothplein 38, Breda. Klik hier voor alle info.

De openingsdrink op vrijdag 30 november is van 17.00-22.00 uur en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Herman Brood, Souvenir. Foto: courtesy Très Art Gallery, Breda

Herman Brood, Brood en Molenkamp. Foto: courtesy Très Art Gallery, Breda

Herman Brood, Hij heb een rare kop. Foto: courtesy Très Art Gallery, Breda

Herman Brood, dr-1. Foto: courtesy Très Art Gallery, Breda

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X