De Wabi en de Sabi… Nieuw werk van Japanse fotografe Miho Kajioka bij Ibasho, Antwerpen

De Japanse fotografe Miho Kajioka presenteert nieuw werk tijdens een dubbele tentoonstelling in Antwerpen bij IBASHO en in Amsterdam bij Galerie Caroline O’Bree. Haar werk heeft betrekking op het concept van tijd, geheugen en locatie. Net als in haar eerdere werken bestaat de reeks uit intuïtieve beelden van fragmenten uit haar dagelijks leven, uit verschillende perioden en tegen veranderende achtergronden, waarbij ze zich laat inspireren door de steden waarin ze tentoonstelt, Amsterdam en Antwerpen.

Aan de basis is de artistieke praktijk van Kajioka gebaseerd op snapshots. Ze draagt ​​haar camera overal en maakt intuïtief foto’s van alles wat ze interessant vindt. Deze verzamelde beelden dienen als het basismateriaal voor haar werk in de donkere kamer, waar ze haar poëtische en suggestieve beeldobjecten creëert door middel van uitgebreide, alternatieve afdrukmethoden. Kajioka beschouwt zichzelf meer als een schilder dan als een fotograaf. Ze voelt dat fotografische technieken haar helpen om werken te maken die haar artistieke visie volledig tot uitdrukking brengen. Haar beelden roepen qua thematiek een gevoel van mysterie op, maar zijn steeds heel esthetisch, mooi in hun eenvoud .

De gerichte, creatieve en respectvolle manier waarop ze het medium fotografie gebruikt om haar werken te maken, lijkt te passen in de traditie van Japanse kunst die wordt gekenmerkt door het specifiek Japanse schoonheidsgevoel: wabi sabi. Wabi is beschreven als ‘serene aandacht voor eenvoudige dingen’ en Sabi als ‘schoonheid verkregen door de patina van de tijd’.

In de tentoonstelling speelt Kajioka met het concept van tijd door installaties die de chronologie van tijd en opeenvolging van situaties in vraag stellen. De delicate, handgemaakte, analoge afdrukken van Kajioka zijn meer dan enkel afbeeldingen, het worden individuele objecten. Deze materiële lichamelijkheid van de prenten wordt verder benadrukt door de asymmetrische randen, de Sabi, dat mooi aansluit bij de ogenschijnlijke eenvoud van het subject, de Wabi

Een mooie ontdekking…

 

 

 

MIHO KAJIOKA, SO IT GOES  loopt van 9 september tot 4 november bij IBASHO Gallery. Klik hier voor alle info.

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X