‘De zindering van de zee’, een ode aan Bas Jan Ader, tot 6 januari in de Mesdag Collectie, Den Haag

Hedendaagse kunst presenteren temidden van oude(re) meesters, het is de laatste jaren zowat een must geworden voor elk zichzelf respecterend museum. Het resultaat is vaak verrassend, en brengt alleszins nieuwe perspectieven op de werken van zowel de oudere meesters als de nieuwe garde.

Het helpt vaak wanneer de selectie van kunstenaars en werken rond een centraal thema gebeurt, en het maakt het helemaal af wanneer het geheel een ode vormt aan een kunstenaar die voor zijn laatste performance de Atlantische Oceaan per boot over te steken, om nooit meer te verschijnen. De hedendaagse werken in de tentoonstelling ‘De zindering van de zee’ in het Mesdag museum in Den Haag vormen een ode aan de performance In Search of the Miraculous van de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader, die in 1975 in volle zee verdween. Het roept bij de hedendaagse kunstenaars alleszins verschillende  beelden op, al moet gezegd dat de werken niet zijn gemaakt omwille van de tentoonstelling. De rode draad wordt vooral gelegd door de gastcurator Joanna De Vos -mis vooral haar persoonlijke rondleiding niet in de video hieronder- die in de werken van de kunstenaars een bindmiddel vond rond het centrale thema.

Een hele opgave. Zoals uit de interviews met Yves Velter, Katie O’Hagan en Enrique Marty hieronder blijkt heeft elke kunstenaar zo zijn eigen interpretatie over de relatie tussen zijn werk en het thema. Voor Yves Velter biedt het een kans om te mijmeren over de nietigheid van de kijker, getroffen door beslissingen van een macht die hij niet beheerst (de zee?). Voor Katie vormt het een uitgangspunt om het belang uit te diepen die de zee had haar tijdens haar jeugd in Schotland, maar tevens om de moeilijke communicatie tussen mensen, toevallig een geliefd onderwerp van Yves, te doorgronden. Voor Enrique Marty vormt het thema dan weer een aanleiding om de trauma’s uit zijn jeugd op te roepen, zijn moeilijke relatie met zijn vader en het overlijden van zijn oom in nagenoeg dezelfde omstandigheden als Bas Jan Ader.

Een boeiende, samenhangende tentoonstelling in elkaar steken rond een centraal thema, aan de hand van een zeer divers palet aan kunstenaars, het is niet alle curatoren gegeven…

 

 

 

 


De tentoonstelling ‘De zindering van de zee’ is nog te bezichtigen tot 6 januari in de Mesdag Collectie, Den Haag, klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X