De zomertips van… Annelies Vanbelle

Voor de zomerkrant van TheArtCouch vroegen we een aantal kunstkenners om tips om de zomer te vullen met kunstontdekkingen. Geniet even mee, of haal nog meer tips in de zomerkrant!

Deze week: de zomertips van Annelies Vanbelle, co-hoofdredacteur TheArtCouch:

SANAM KHATIBI – ‘Lemon Drizzle’

Groeningemuseum Brugge, tot 3 oktober 2021
https://www.museabrugge.be/kalender/tentoonstellingen/sanam-khatibi

De exotische landschappen van Sanam Khatibi lijken een amalgaam van Rousseau, Dalì, onze eigenste Cindy Wright, Kahlo en Bosch. In haar stillevens bewijst ze een sublieme beheersing van licht en donker, en ontgint ze een rijkdom aan vervlochten thematieken: de wrede schoonheid van de dood, de duistere diepten van de verleiding, erotiek die neigt naar geweld en andersom, het flirten met machtstructuren en antropomorfisme. Ik ben benieuwd naar haar sinistere sprookjes en hoop dat ze zullen uitnodigen tot reflectie en verwondering, en misschien ook een lichte siddering zullen veroorzaken.

BEAUFORT 21 

Belgische kust, tot 7 november 2021
https://www.beaufort21.be

Aan deze keuze is een persoonlijk verhaal verbonden: ik werkte mee aan de teksten voor deze editie, en ben dus zeer benieuwd om de werken waarover ik meeschreef, nu in levenden lijve te ontmoeten. Ik kijk bijzonder uit naar de ingrepen van Maen Florin, Laure Prouvost, Els Dietvorst en Marguerite Humeau. Hun zachte, vrouwelijke beeldtaal spreekt me aan, net als de overkoepelende thematiek van Beaufort 2021, die graaft naar de menselijke en natuurlijke geschiedenis van de specifieke kustplekken. Hedendaagse kunst die het verleden opneemt in het narratief, en zo het heden door een nieuw vizier laat bekijken, vind ik bijzonder boeiend. Curator Heidi Ballet maakt steeds keuzes die niet meteen voor de hand liggen, maar daarom net des te interessanter zijn. 

BIËNNALE KUNST IN DE HEILIGE DRIEHOEK

Groepsexpo, Oosterhout, NL, tot 15 augustus 2021
klik hier voor alle info

Deze expo is absoluut een reden om even een dagje over de grens te trekken. Naast kunst is spiritualiteit één van mijn grote passies. Als ze beide gecombineerd worden in een expo is het natuurlijk feest. In deze ‘heilige driehoek’ rond het Brabantse Oosterhout liggen drie kloosters, die als inspiratie en locatie dienen voor de tentoonstelling met als thema ‘hoop’. Drieëntwintig kunstenaars presenteren er hun werk, vaak speciaal voor de site gemaakt. Onder hen Berlinde De Bruyckere, Maria Roosen, Bill Viola en Anish Kapoor. Ik kijk uit naar deze unieke expo, die ongetwijfeld soelaas zal bieden in troebele tijden. Of in de woorden van het curatorenduo: “We hebben vaak het citaat van Gerhard Richter gebruikt: ‘Kunst is de hoogste vorm van hoop.’ We zijn ervan overtuigd dat juist in kunst hoop en troost te vinden zijn.”


Nog meer tips voor de zomer? Haal de zomerkrant van TheArtCouch in huis!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik dacht ingeschreven te hebben voor enkele art couch nrs. en betaalde….

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X