Dubbeldate in LLS Paleis, kunstenaarskoppels stellen tentoon

Voor een verrassende tentoonstelling met een originele insteek moet je dezer dagen bij LLS Paleis in Antwerpen zijn. In de derde editie van de reeks ‘Affiniteiten’ brengt curator Stella Lohaus er het werk van vier boeiende kunstenaars bij elkaar, an sich al een bezoek meer dan waard. Het gaat echter om twee kunstenaarskoppels en het opzet van de expo is om ‘de blik zonder verpinken te richten op de resonanties in het oeuvre van twee koppels die samen leven maar niet samen werken.’ Lohaus kreeg toegang tot de ateliers, depots en persoonlijke collecties van Charline Tyberghein en Dennis Tyfus en die van Elly Strik en Koen Theys. Voor ‘Affiniteiten#3’ maakte ze een selectie die onderhuidse, onbewuste beïnvloeding blootlegt, een boeiende zoektocht naar associaties.

De eerste vaststelling lijkt er eentje van romantische aard: elk van de vier kunstenaars heeft werk van zijn/haar geliefde in collectie. Wat bewijst dat ze elkaars werk grondig verkennen. Onbedoelde kruisbestuiving is dus heel aannemelijk.

Charline Tyberghein - Smiley (2016)
Charline Tyberghein – Smiley (2016)
Dennis Tyfus - Bico (2016)
Dennis Tyfus – Bico (2016)

De affiniteiten tussen de getoonde kunstwerken zijn heel divers. De baksteenstructuur in ‘Smiley’ van  Charline Tyberghein komt terug in ‘Bico’ van Dennis Tyfus, terwijl het zilver in ‘El espejo mágico’ van Elly Strik een band smeedt met het bladgoud in ‘The Invisible Hand’ van Koen Theys.

Koen Theys - Still life with apples IV (2010) en Elly Strik - Pearls and Ants (2007-13)
Koen Theys – Still life with apples IV (2010) en Elly Strik – Pearls and Ants (2007-13)
Charline Tyberghein - schetsen (2019-20)
Charline Tyberghein – schetsen (2019-20)

Even verderop wordt ‘Still life with apples IV’ van Theys een stilleven met ‘Pearls and Ants’ bij Strik. De verzamelde schetsen in houten platenbakken van Tyberghein knipogen naar de vele levens* van Tyfus, die behalve muzikant en oprichter van een platenlabel, ook de grafische vormgeving van platenhoezen verzorgt.

Charline Tyberghein - From sweat to tears and back again (2019)
Charline Tyberghein – From sweat to tears and back again (2019)

Niet alle werken hebben behoefte aan een rechtstreekse partner. ‘From sweat to tears and back again’, bijvoorbeeld, zet een geslaagd een-tweetje op met de achtergrond, een muur met blauwe, geglazuurde badkamertegels. Het resultaat is een prachtige trompe-l’oeil, Tybergheins handelsmerk, maar dan dubbel.


Affiniteiten#3′ loopt tot 25 april en is te bezoeken van donderdag tot zondag tussen 14 en 18u, of op afspraak. Alle praktische info vind je op www.llspaleis.be

*Dennis Tyfus is ook tattoo artist. Op 25 april, de laatste dag van ‘Affiniteiten#3’ wordt een documentaire over zijn ‘No Choice Tattoos’ gelanceerd, tatoeages die hij bij wijze van performance aanbracht bij vrijwilligers en die hij ter plekke bedacht, zonder inspraak van de getatoeëerde.

tentoonstellingszicht 'Affiniteiten#3'
tentoonstellingszicht ‘Affiniteiten#3’

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X