Een bevraging van de kunst-instituten, ontdek het werk van John Knight in Cc Stroombeek

Het doet toch steeds raar wanneer een kunstenaar die de instituten rond de kunstbeleving bevraagt, in diezelfde instituten wordt getoond. De invloedrijke Amerikaanse conceptuele kunstenaar John Knight heeft er zowat zijn specialiteit van gemaakt, zozeer zelf dat er een term werd gevonden voor zijn werkzaamheden: “institutional critique”.

De kunstenaar intervenieert sinds de jaren 70 rechtstreeks in musea en galerijen, die hij nauwgezet bestudeerd voordat hij aan het werk gaat. Zijn werken zijn dan ook steeds anders, ze hebben geen eenduidige stijl of medium, ze passen zich aan aan de context waarin ze zijn opgebouwd. Zo veranderde hij eens een museumzaal in een soort parking, weliswaar zonder wagens, om de mensen aan te zetten na te denken over de gelijkenissen tussen de parking en het museum, en de functie van het museum hierdoor in vraag te stellen. In zijn installatie ‘Vacant possession’ lijkt hij de toeschouwer aan de hand van dranghekkens zelfs te willen weren van het kunstwerk -nu goed, de hekkens zelf waren het kunstwerk.

Een van zijn installaties is vanaf 24 maart ook in België te zien. Cc Stroombeek toont er de installatie ‘Bohemian grove’ dat in 2013 reeds in de Berlijnse Galerie Neu te zien was. Daarbovenop worden in het S.M.A.K. en Cc Strombeek twee werken getoond die een intiële link hebben met ons land. In 1991 toonde  hij in het Paleis voor Schone Kunsten een variant op de Europese vlag met 12 sterren (Treize à la douzaine, vanaf 24.03 in S.M.A.K.); in 2005 maakt hij onder meer een tv-clip over de buitenlandse fruitplukkers in Sint-Truiden (Delicious, vanaf 24.03 in Cc Strombeek).

Een goede gelegenheid om eens kennis te maken met het werk van de kunstenaar…

(John Knight, Bohemian Grove in Galerie NEU, Berlijn)

De tentoonstelling opent op 24 maart met een rondleiding en een lezing van Simon Thompson over het werk van John Knight, om 20:00 uur. Alle info vind je terug op de website van Cc Stroombeek, klik hier!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X