Een boeiende zoektocht naar de rol van het geheugen… Tine Guns in galerie Deuss, nog tot 24 juni

Tot 24 juni is een knappe solotentoonstelling van Tine Guns te zien bij Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen.

“De tentoonstelling toont haar recente reeks getiteld After the flood, bestaande uit beelden die ze nam op een kunstmatig meer in Thailand. Bij de bouw van een dam overstroomde daar een enorm groot junglegebied. De dieren werden van de honger- en verdrinkingsdood gered per helikopter en verplaatst naar nieuw opgerichte eilanden. Door de foto’s te ontdoen van hun documentaire gehalte, roepen ze een soort Science-Fiction verhaal op, waarbij de link gelegd wordt tussen de realiteit – de bouw van de dam in de jaren 80 waarbij de dieren per helikopter verhuisd werden – en het bijbelse, Westerse verhaal uit ons collectieve geheugen van de Ark van Noah”.

Dit thema biedt in zekere zin een mogelijkheid om over haar eigen leven te reflecteren. Het vluchtige en de vergankelijkheid van de menselijke waarneming lijkt wel het centrale thema in Tine’s werk, en dat heeft zo zijn redenen. Omdat Guns tijdens haar kindertijd en adolescentie epileptische aanvallen had, werd ze geconfronteerd met zwarte gaten in haar geheugen, die ze vulde met verhalen, opgebouwd uit fragmenten die ze zich herinnerde, of waarvan ze dacht dat ze ze zich herinnerde, omdat ze verteld werden door anderen. Hierdoor was ze zich snel bewust van het onbetrouwbare karakter van het geheugen, en bijgevolg zijn perceptie.

Daardoor gaat ook een zekere dreiging uit in haar foto’s, ze lijken te willen aanduiden dat het artificiële de bovenhand genomen heeft genomen op de pure, paradijselijke natuur, dat enkel nog via fotografie en televisie beleefd kan worden.

Een boeiende zoektocht naar de exacte rol van het geheugen en het gefragmenteerde begrip van tijd in de menselijke ervaring.

guns_eves_70x100_

guns_palm

guns_route

guns

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X