Een brokje Hongaarse kunstgeschiedenis: Pecs Workshop in de Begijnenvest, Antwerpen

Kunsthandelaar en verzamelaar Philippe Piessens presenteert een opmerkelijke tentoonstelling met een selectie werken van de Pécs Workshop, een neo-avant-garde beweging van kunstenaars actief in Hongarije tussen 1969 en 1980. De vijf kunstenaars die tentoongesteld worden zijn Ferenc Ficzek, Károly Hopp-Halász, Károly Kismányoky, Sándor Pinczehelyi, Kálmán Szíjártó  en hun professor Ferenc Lantos. ​In een achterhoek van een vergeten land, aan de “verkeerde” kant van het Ijzeren Gordijn, ontwikkelden deze kunstenaars een praktijk die vooruitziend, langdurig en strijdlustig was.

Na tentoonstellingen in het Ludwig Museum in Boedapest, Wenen en New York, is dit de eerste keer dat werken van deze beweging getoond worden in België. Met een twintigtal werken in alle media werpt de tentoonstelling licht op een beweging die universeel in zijn ambities en artistieke taal is, maar ook voortkomt uit een specifieke tijd en plaats. Niet alleen toont dit de weerstand en kracht van het maken van kunst in tijden waar er geen markt is, maar het illustreert ook de strategie van de kunstenaar om zich net onder de radar te bewegen van een onderdrukkend regime.

Pécs was een progressieve, cultureel ontwikkelde, en bruisende stad. Kunstenaars zoals Marcel Breuer, Farkas Molnar en Victor Vassarely groeiden hier op. Onder begeleiding van Ferenc Lantos, de oudste kunstenaar en leraar aan de Hogeschool voor Kunsten, realiseerde de groep in de beginjaren een aantal werken op papier, en, belangrijker, een serie kleurrijke schilderijen op glazuurplaat.

Vanaf 1970 begonnen de jongeren in de groep aan een decennium van conceptuele experimentatie. Ze omarmden nieuwe media zoals video, fotografie, en performance. Hiermee refereerden ze naar nieuwe vormen van artistieke expressie die zich op dat moment ontwikkelden in Keulen of New York, en waarover ze mondjesmaat informatie kregen. Ze herinterpreteerden deze ideeën, en maakten hen relevant voor het leven onder het Hongaars Communisme. Zo verwijst Hopp-Halasz’ Private Broadcast, een serie foto’s van zijn naakte lichaam, verwrongen in een televisietoestel, naar de dominantie van de staat over de media, maar ook naar de discriminatie op dat moment van zijn homosexualiteit.

Een miskend brokje kunstgeschiedenis alleszins…

Sándor Pinczehelyi, Untitled

Károly Kismanyoky, Pecs Workshop 10

Ferenc Ficzek, Untitled
 
 Károly Kismanyoky, Relation
Pecs Workshop: Hongarije’s Parallelle Avant-Garde ​loopt van 17 mei 17 – 8 juli, 2018 in de Begijnenvest 102, 2000 Antwerpen. Opening op 17 Mei, vanaf 18u tot 20u30

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X