Een eerbetoon aan Philippe Van Snick in KIOSK, Gent

In 2017 werd Philippe Van Snick samen met vier andere kunstenaars geselecteerd om een voorstel te doen voor de invulling van het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië 2017. Het voorstel, Territorium, omvatte een unieke synthese van Van Snicks vijftig jaar artistieke praktijk. Het bevatte al de voor hem kenmerkende elementen zoals zijn systematische kleur- en vormprincipes en gereduceerde, abstracte beeldtaal. In 2018 werd de kunstenaar door toenmalig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz bekroond met een Ultima – de voormalige Vlaamse Cultuurprijzen – in de categorie beeldende kunst. Nog in 2018 raakte bekend dat hij de werken voor het nieuwe VRT-gebouw zou maken, een project dat er door de ontbinding van het contract door de VRT met het ontwerpteam niet zal komen.

Het mag duidelijk zijn: de invloed van Philippe Van Snick kan nauwelijks onderschat worden. Hoog tijd voor een passend eerbetoon aan de kunstenaar, die vorig jaar overleed.

De tentoonstelling bij KIOSK werd georganiseerd met deze niet gerealiseerde projecten in het achterhoofd. Territorium wordt opgevat als een totaalinstallatie over het werk van Van Snick. De tentoonstellingsruimte zal worden ingenomen door sculptuur, schilderingen en een monumentale, architecturale installatie in de centrale koepelruimte. De constructie draagt de titel Dorp en bestaat uit zes verschillende houten modules, maar functioneert als één monumentaal ruimtelijk canvas, volledig beschilderd met de voor Van Snick typerende duo’s van kleurvlakken.

Op expliciete vraag van Van Snick, die zelf in 1968 afstudeerde aan KASK en al vaker tentoonstellingen met studenten gerealiseerd had, zullen studenten voor de uiteindelijke uitvoering zorgen. De bij eerdere realisaties opgebouwde kennis en de gedetailleerde ontwerpen die de kunstenaar naliet vormen het vertrekpunt, of functioneren net als “misleidende bijsluiters” zoals Van Snick wel eens liet ontvallen.

De toeschouwer wordt uitgenodigd zich een weg doorheen het werk te banen, waardoor de kijker een centrale plaats in de betekenisvorming van de tentoonstelling gaat in nemen. Van Snick nodigt postuum de bezoeker uit om dit ruimtelijke landschap van vorm en kleur, tactiliteit en sfeer te bewandelen en zich daarbij over te geven aan de ervaring.

Een passend eerbetoon alleszins.


De tentoonstelling Territorium met werk van Philippe Van Snick loopt van 15 februari tot 12 april bij KIOSK in Gent. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X