Een esthetische roadtrip naar het niets… Nieuwe werk van Peter De Bruyne bij Ingrid Deuss Gallery

Bij Ingrid Deuss Gallery is vanaf 16 september nieuw werk van fotograaf Peter De Bruyne te zien. In ‘De nada’, zo heet de tentoonstelling, kom je foto’s te zien gemaakt op een roadtrip die de fotograaf samen met muzikant Daan Stuyven ondernam. Samen reisden ze door ruwe, dorre, desolate Spaanse landschappen, op zoek naar een plek die het niets benadert. Het landschap bepaalde wanneer de auto stopte en vormde het decor voor zowel een muzikale als fotografische queeste.

Op zich nog niets uitzonderlijks. Maar het specifieke aan het werk van De Bruyne is dat hij uitsluitend analoog trekt en alle technische snufjes achterwege laat om tot beelden te komen die feitelijk meer indrukken zijn dan foto’s. “De Bruyne daagt de toeschouwer uit om “creatief te kijken”. Hij toont ‘de andere kant’ aan wie het wil zien. Hij zoekt verder dan het evidente, laat weg en puurt uit. Waar op het eerste zicht niets te zien is, onthullen zich na enige tijd structuren in de floue landschappen of personages van zijn beelden”, aldus het persbericht.

Te oordelen naar de voorbeelden lijkt het werk inderdaad wat inspanning te vergen van de toeschouwer. Misschien helpt het om ze eerst te benaderen als abstracte composities in plaats van landschapsfoto’s, en om zich van daaruit langzaam te laten meevoeren in de roadtrip.

deuss_Peter-De-Bruyne_AB1

© Peter De Bruyne, foto courtesy Ingrid Deuss Gallery

deuss_Peter-De-Bruyne_AB2

© Peter De Bruyne, foto courtesy Ingrid Deuss Gallery

deuss_Peter-De-Bruyne_DB-29

© Peter De Bruyne, foto courtesy Ingrid Deuss Gallery

deuss_Peter-De-Bruyne_AB17

© Peter De Bruyne, foto courtesy Ingrid Deuss Gallery

 

Van 16 september tot 5 november te zien bij Ingrid Deuss Gallery
Provinciestraat 11, 2018 Antwerp
Open: donderdag-zaterdag, 14:00-18:00

http://www.ingriddeussgallery.com

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X