Een lesje kunstgeschiedenis in Oostende

Wie niet vies is van een beetje kunstgeschiedenis moet in de komende weekend toch een dagje Oostende inplannen. Op twee locaties vinden er tentoonstellingen plaats over twee belangrijke kunststromingen van de vorige eeuw.

Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme in Mu.Zee

De Belg Jules Schmalzigaug zal misschien niet meteen een belletje doen rinkelen bij de lezer. Nochtans was hij de eerste Belg die zich kon rekenen tot het Italiaanse futurisme, een avant-gardestroming die voornamelijk moderniteit wou uitstralen -naast enkel meer bizarre waarden. Het hoogtepunt bereikte Schmalzigaug in 2014, dus behoorlijk in het begin van de stroming, die van 1909 tot 1944 opgang vond.

De retrospectieve belicht de futuristische periode van Schmalzigaug in Italië en later als vluchteling in Den Haag. Naast Schamzigaug is er ook werk te zien van andere Italiaanse futuristen en Belgische avant-gardisten als Paul Joostens, Prosper De Troyer en Edmond Van Dooren, die na 1917 kortstondig de invloed van het futurisme ondergingen.

muzee_futurism3

Dynamisch gevoel van de dans : interieur van een nachtbar, 1913.
(c) Collectie Maurice en Caroline Verbaet. Foto : Cédric Verhelst.

muzee_futurist1

Interieur van de Basiliek San Marco, 1913.
(c) Jules Schmalzigaug.

muzee_futurist2

Dynamische uitdrukking van de beweging van een danseres, 1914.
(c) Jules Schmalzigaug. Foto Steven Decroos

B.LAST, drie generatie Belgische abstracte kunst in de Venitiaanse Gaanderijen

Voor de lezer die het af en toe wat moeilijk heeft met abstracte kunst (inclusief mezelf) biedt deze tentoonstelling een boeiende ontdekkingstocht in deze kunstvorm. De tentoonstelling is opgebouwd rond een aantal vitale vragen over abstracte kunst: welke thema’s en vormen worden gehaald uit de traditie van de moderne kunst? Hoe zijn ze veranderd? En hoe heeft de kunstenaar ze gebruikt om de sociale, politieke en spirituele ervaring van onze eigen tijd uit te drukken?

‘Abstractie’ is overigens geen homogene kunstvorm. Onder deze benaming ontpoppen zich talrijke andere stromingen als suprematisme, modernisme, minimalisme, constructivisme, etc. Verwacht echter geen didactische rondwandeling, de bedoeling van de organisatoren is om “Belgische abstractie te bekijken vanuit de ziel… Het is een passioneel parcours zonder gebondenheid, spelend met een bevrijdende gedachte waarmee de eerste avant-gardegroepen overtuigend het begrip abstractie kneden”.

Laat je verrassen door werken van onder meer Pierre Alechinsky, Victor Servranckx, Bram Bogaert en Georges Van Tongerloo!

oostende_guy_vandenbranden_compositie-_olie_op_paneel_1958_60x60_cm

(Guy Vanderbranden)

oostende_mendelson_m_023903

(Marc Mendelson, ‘limites de la nuit’ (1952)

Een ideale dagtrip dus. Meer info vind je op de webiste van Mu.Zee, klik hier!

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Inderdaad, Frederic, twee aanraders. Ik heb van beide tentoonstellingen genoten.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X