Een mentale reis naar het Midden Oosten, Koen Broucke bij Pedrami Gallery

Wat mij betreft oefent het Midden-Oosten al sinds kindsafaan een ongelofelijke aantrekkingskracht uit. Met de huidige toestand in mythische steden als Bagdad, Damascus en palmyra is het echter weinig waarschijnlijk dat ik ze in een voorzienbare toekomst te zien zal krijgen. Al zeker niet in een staat die mystiek en geschiedenis uitstraalt… Het zijn nu wel ‘no go’ zones voor de Westerse toerist.

Wat doe je in zo’n geval? Koen Broucke heeft blijkbaar een alternatieve vorm van reizen ontwikkeld. Hij verkent deze plekken via ‘mentale zijwegen’, satellietbeelden, verhalen van vluchtelingen, symbolische voorwerpen, oude prentkaarten en kunstwerken. Een eigen interpretatie van wat de Nederlandse geschiedkundige Johan Huizinga de ‘historische sensatie’ noemde: een stelling die ervan uitgaat dat de confrontatie met voorwerpen uit het verleden, om het even hoe banaal het voorwerp of hoe ver in de tijd, “opeens het gevoel geven van een onmiddellijk contact met het verleden”.

Het werk dat uit deze mentale reis voortkomt houdt dus van nature het midden tussen realiteit en fictie, waarbij hij niet enkel steden uitbeeldt maar eveneens historische of fictieve personages uit deze plekken. Kruid dit gegeven met zijn kennis van conflictgebieden – in zijn doctoraat in de kunsten onderzoekt hij slagvelden in tekeningen- en een interesse in de poëzie en filosofie van het Soefisme, en je bekomt een intrigerend beeld van het Midden Oosten, een soort wazig maar tastbaar visioen van de steden die hij vanop afstand bezoekt. Heel intrigerend alleszins…

broucke1

Koen Broucke, Palmyra (2016), courtesy Pedrami Gallery

broucke2

Koen Broucke, Bagdad (2016), courtesy Pedrami Gallery

broucke3

Koen Broucke, Bagdad (2016), courtesy Pedrami Gallery

broucke4

Koen Broucke, Aleppo (2016), courtesy Pedrami Gallery

Koen Broucke @ Pedrami Gallery

De tentoonstelling ‘Good soldier’ loopt nog tot 5 maart in galerij Pedrami, Verbindingsdok – Westkaai 10 in Antwerpen. Meer info vind je hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X