Een merkwaardige mix van invloeden… ontdek het werk van Niyaz Najafov tot 6 mei bij Solo Gallery

Wat gebeurt er als een ex-soldaat en trainer in gevechtssport zich plots toelegt op de schilderkunst? Des te meer daar hij zich van meet af aan laat beïnvloeden door Francis Bacon en Gauguin, en uit het -door ons toch- miskende maar bruisende Azerbeidzjan afkomstig is? Geef toe, het is geen evident mix, maar het levert zeker boeiend materiaal op.

Niyaz Najafov’s werk laat je best traag in je bewustzijn sijpelen. De werken ogen op het eerste zicht zwaar, neerslachtig misschien, maar zijn het allerminst. Zijn schilderijen zijn weliswaar uitingen van zijn diepe innerlijke angsten en aspiraties, ze zijn niet geheel ontdaan van humor, van een zekere lichtzinnigheid. Een complex geheel, maar de uitwerking ervan is direct, vleselijk, in your face. Bevreemdend herkenbaar, als een vervormende spiegel: de hersenen herkennen het concept van jezelf hoewel de concrete projectie ervan, het effen beeld van jezelf, niet meteen herkenbaar is… De naakte staat van de mens, ontdaan van alle franjes, van alle betekenis misschien.

 

Het werk ‘Telephones (anticipation)’ is misschien het meest emblematisch voor de ambiguïteit waar Niyav mee speelt. Je zou kunnen denken dat de persoon in afwachting is van een telefoontje – een teken van eenzaamheid?- wanhoop misschien, wijfelend om zelf te bellen? Gevangen in het afwachten of het anticiperen, het lot in eigen handen nemen? Het is de veelzijdigheid aan vragen en gevoelens die ze oproepen die de werken van Najafov onderscheiden. Je kan er niet voor gaan staan zonder je af te vragen welke emotie ze in zich dragen, zonder je te verwonderen over de emoties die ze in je losweken…

Straf werk alleszins…

Werk van Niyaz Najafov is van 29 maart tot 6 mei te zien bij Solo Gallery in Antwerpen, klik hier voor alle info.

 

 

 

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X