Een mooie kans om kennis te maken met de denkwereld van conceptuele kunstenaar Gert Scheerlinck

Op 30 oktober houdt kunstenaar Gert Scheerlinck een ‘artist talk’ bij kunstgalerij Pedrami. Het biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met de denkwereld van deze conceptuele kunstenaar, die in de loop der jaren een heel solide en coherente beeldtaal heeft ontwikkelt in zijn werk.

Gert zal aanvangen met de woorden van de kunstenaar die hem in een definitieve richting heeft geholpen: Antoni Tàpies. Diens visie over de kern en de natuur van kunst, als object of als idee, de wederzijdse relatie die het onderhoudt met de toeschouwer en de bredere context waarin alledaagse voorwerpen begrepen –gezièn- moeten worden, zie je alleszins vertaald in het werk van Gert. Het object is meer dan een object, zo dwingt het werk van Gert je te denken. Het heeft een verleden, een functie, een symboolwaarde.

 

Aan de hand van werken als “The Border” en “The carpet” zal je op de artist talk zijn traject kunnen volgen.

Juist deze twee werken tonen aan waarom het niet mag verbazen dat een galerij als Pedrami geïnteresseerd is in het werk van Gert. Ze presenteert normaal gezien uitsluitend werken van kunstenaars uit het Midden-Oosten, maar haar contacten daar vragen om nieuw werk uit het Westen.

Dat kunstliefhebbers uit het Midden-Oosten het werk van Gert zouden appreciëren mag op het eerste zicht verbazen. Ergens schuilt een kritische noot in veel van Gert’s werk. Neem de bodem van een olievat, gevuld met olie, waarin plastic zakken een wereldkaart vormen. Een aanklacht tegen onze drang naar olie, naar macht? Gert is geen wereldverbeteraar, maar hij is zich desalniettemin bewust van de wereldproblematiek, en speelt er met zijn werk op in. Niet expliciet, maar eerder als getuige.

Mocht het werk van Gert enkel daarover gaan zou het al snel zwaarmoedig worden. Gert zoekt vaak een tegengewicht met meer persoonlijke, poëtische beelden. Het speelgoedautootje uit zijn kindertijd wordt een symbool voor vrijheid, geluk, reizen. Balans…

De lezing van Gert valt samen met de ‘finissage’ van de Palestijns-Syrische vluchteling Oussama Diab. Diab is intussen uitgegroeid tot een kunstenaar van wereldformaat. Zijn tentoonstelling ‘Black and White… Memories’ bij Pedrami is een reflectie over goede en kwade herinneringen aan wat hij heeft beleefd in Syrië. Huiveringwekkend soms, al tracht hij steeds het positieve te belichten in zijn visie over de toekomst.

Een aantal werken van Gert Scheerlinck dienen als spiegelbeeld van Diab’s werken. Het zit hem soms in de details, maar ze vormen alleszins een intrigerende dialoog. Maar dat laat ik aan Gert zelf om uit te leggen…

scheerlinck_2

 

De artist talk en de finissage vinden plaats op 30 oktober bij Pedrami Gallery (19u), Verbindingsdok-Westkaai 10, 2000 Antwerpen. Klik hier voor meer info!

Werken van Gert kan je ook in de komende weken op volgende plekken bekijken:

ART AT HOME (05.11.16 – 06.11.16 / 11u – 18u)
Roomin’ artfestival, Kasteellaan 495, 9000 Gent

TELL ME, WHAT DO YOU THINK? (11.11.16 – 31.12.16)
Twelve Twelve Gallery, Prinsestraat 53, Den Haag (NL)
met Gert Scheerlinck | Wouter Willebrands | Karl Ketamo

STATIONSSTRAAT / Pop-up by Gallery Valerie Traan (25 – 27.11.16)
Valerie Traan Gallery, pop-up, Stationstraat 182, 9880 Aalter
met D.D. Trans | Gert Scheerlinck | Annemie Augustijns | Bart Baele

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X