Een spel met kleur en realiteit, solo-tentoonstelling van Sergio De Beukelaer te zien bij Plus-One

de beukelaer1

© Sergio De Beukelaer

Het werk van De Beukelaer kan best niet zonder wat voorafgaande studie worden bekeken. Wie echter dieper graaft in zijn werk komt een opvallende rijkdom aan inzichten en ideeën tegen, alsook een grondige reflectie over kunst.

Eerst zijn er natuurlijk de referenties naar die kunstgeschiedenis. De Beukelaer’s solo-tentoonstelling ‘Sub.Titled’ is eerst en vooral een hommage aan Yves Klein. Een hommage betekent echter niet noodzakelijk een kopie.

PlusOne–SDB_exhibitionview5_HR

© PLUS-ONE galerie, installatie Sergio De Beukelaer

De Beukelaer lijkt de zoektocht van Klein naar de ‘Blauwe leegte’ nog verder te willen uitdiepen. Zo geeft hij bijvoorbeeld de verschillende tinten blauw persoonlijke codes mee, zoals de naam van zijn vriendin. De blauwe tinten refereren ook naar het klassieke idee van schilder en model , maar deze referentie doorbreekt De Beukelaer regelmatig, bijvoorbeeld in zijn “Fat canvas”, een driedimensionaal schilderij die de contouren van de klassieke schilderkunst uitdaagt.

Kleur speelt duidelijk een cruciale rol in het werk van De Beukelaer. Volgens de kunstenaar creëer je door kleur als subject te gebruiken een graad van abstractie die de notie zelf van het schilderij in vraag stelt, of er nieuwe interpretaties voor te vinden.

De Beukelaer mag dan nog hoofdzakelijk abstracte werken leveren, dit betekent niet dat ze geen binding hebben met de realiteit. Zijn persoonlijke ervaringen (en mythologie) vormen vaak het uitgangspunt, al brengt hij ze tot een niveau van abstractie die ze onherkenbaar maakt. Een banaal idee kan leiden tot een serieus schilderij, maar evenzeer kan een serieus idee uitmonden in een frivool werk.

 

Niet makkelijk toegankelijk werk, maar de ontdekking waard. De tentoonstelling ‘Sub.Titled’ loopt nog tot 4 juni bij galerij PLUS-ONE in Berchem.

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X