Een totaal-installatie van Peter Morrens bij Kristof De Clercq Gallery, Gent

Komende zondag opent bij Kristof De Clercq gallery de tweede solotentoonstelling van Peter Morrens. Morrens werkt aan een veelvormig oeuvre waarin hij via tekeningen, teksten, foto’s, installaties en performances vorm geeft aan zijn fascinatie voor het zinnelijke, voor het ervaren van tijd, voor seksualiteit, vernietiging, fetisj, onrust, voor ritme, omkering en transgressie. Ambiguïteit, absurditeit, maar ook verwar(ren)de taal en grensoverschrijdende humor vormen hierbij een belangrijke voedingsbodem.

De tentoonstelling bij Kristof De Clercq gallery neemt de vorm aan van een totaalinstallatie, zoals ook bij zijn solo show in 2014 het geval was. Morrens presenteert zijn werk in een grote tweeledige wandinstallatie geënt op de structuur van de ruimtes. Hierin neemt hij recente tekeningen en objecten op die hij op een associatieve manier in zijn atelier bij elkaar heeft gebracht. Op een tegelijk confronterende en harmoniserende manier laat hij intimistische beelden in dialoog treden met de ‘realiteit buiten ons’: politiek, geschiedenis, de grote verhalen.

De titel van de tentoonstelling, Belo Horizonte, verwijst naar de horizon in de kunstgeschiedenis, de denkbeeldige lijn waar de lucht en de aarde elkaar raken, maar ook doormidden snijden. Tegelijk impliceert de titel een ironische commentaar op het denken over en het kijken naar kunst, een zelfbevestigende zoektocht naar schoonheid en eenheid. Morrens’ praktijk drijft op intuïtie: op een speelse en bevragende manier vindt, selecteert, bewerkt en herwerkt hij beelden. Met potlood, houtskool, grafiet of verf worden beelden en composities geconstrueerd en letterlijk te lijf gegaan, bewerkt, verstoord, uitgegomd.

In de hoedanigheid van verschillende personae – Peter Morrens, PM, Herman Smit, Point Blank Press – werkt de kunstenaar ongebonden aan reeksen van tekeningen, objecten en installaties. Morrens gelooft niet in de volledige autonomie van een werk, maar focust op de opwindende mogelijkheden die een format als een tentoonstelling of een boek hem bieden. Zo ontstaat steeds een spannende en associatieve verhouding tussen het geheel en de delen, die – tijdelijk – een relatie aangaan met de ruimte en context.

 

 

 

De tentoonstelling van Peter Morrens Belo Horizonte vindt plaats van 18 maart tot 29 april 2018 bij Kristof De Clercq Gallery in Gent. Klik hier voor alle info!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X