‘Eighties New York’, boeiende foto’s van Frank Horvat bij Gallery FIFTY ONE

Bij Gallery FIFTY ONE in Antwerpen loopt tot 7 april een boeiende fototentoonstelling met werk van Frank Horvat, meer bepaald het werk dat hij in de jaren ’80 in New York deed. Zo worden voor het eerst foto’s uit zijn reeks ‘New York Up and Down 1982-2986’ aan het publiek getoond. De 90-jarige fotograaf mag terugblikken op een rijkgevulde carrière als mode-, pers- en reclamefotograaf, onder meer. Hij was overigens de eerste modefotograaf die zijn modellen op straat liet poseren, in plaats van in de studio.

Zijn reeks ‘New York Up and Down’ is feitelijk opgevat als een homage aan de metropool, in al zijn diversiteit. Hij heeft oog voor zowel de chique dames in Central Park als voor de verloederde buurten en talrijke daklozen in de stad. In de jaren ’80 was New York alles behalve een aangename plek (zelfs Time Square was een totaal verwaarloosde buurt). Horvat slaagt er in om de beklemmende sfeer van de stad op een poëtische, nagenoeg intimistische manier te vatten.

Pour l’anecdote: Horvat gebruikte kleurfotografie enkel voor zijn persoonlijke projecten, zoals deze reeks. Het is misschien juist om dit feit -dat hij de reeks maakte voor persoonlijke gebruik en experiment- die de charme en de kracht uitmaakt van deze bijzondere reeks.

Zeker het ontdekken waard!

 

 

 

De tentoonstelling Eighties New York by Frank Horvat loopt nog tot 7 april bij Gallery 51. Klik hier voor alle info

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X