Merkwaardige kunst-installaties (#1): Emmanuelle Moureaux’ kleurrijke reflectie over de tijd

Heeft tijd een kleur? En mocht het die hebben, welke kleur zou het dan zijn?

Met haar serie 100 Colors levert de Franse, in Tokyo levende kunstenares Emmanuelle Moureaux alleszins een intrigerende kijk op dit gegeven. Haar installaties, waar bezoekers vaak doorheen kunnen wandelen, lijken stille mijmeringen over het verglijden van de tijd, zowel deze die reeds voorbij is, als deze die nog moet komen.

Color of Time

Om te begrijpen hoe dit in zijn werk gaat: neem de installatie Color of Time, dat bestaat uit zo’n 120,000 papieren cijfers in 100 lagen, die een hele zaal in beslag neemt. Elke rij beeldt met de cijfers een specifiek moment van de dag uit, van zonsopgang (6:30) tot ondergang (7:49). Wanneer de bezoeker er doorheen wandelt komt hij van een omgeving met een rijk kleurpalet naar een meer duistere gewaarwording, om te eindigen in het zwart van de nacht.

© Emmanuelle Moureaux

Slices of Time

Het werkt echter ook in de toekomstige tijd. In haar installatie Slices of Time schetst ze aan de hand van 168,000 kleine nummers een beeld van de voorbije twintig jaar in witte tinten, en een visie van de volgende 100 jaar (te starten met 2020) in verschillende kleurtinten.

Voor wie toevallig in de buurt mocht zijn, de installatie Slices of Time is momenteel nog te zien in São Paulo. Maar mocht je er niet geraken kan je hier alvast genieten van een voorproefje:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X