12 expo’s in Europa om (hopelijk) niet te missen in 2021

‘Op hoop van zege’, ben ik geneigd deze jaarlijkse post aan te vangen met de internationale tentoonstellingen om naar uit te kijken in de komende maanden. In welke mate we vrij zullen zijn om te reizen, is alvast een eerste vraagteken, maar jouw bezoek afstemmen op de maximumcapaciteit die vele musea hanteren, maakt de uitdaging compleet.

Maar laten we optimistisch blijven, al beperk ik mijn persoonlijke selectie voor dit jaar alvast tot ons omringende landen in Europa.

Op hoop van zege dus, maar dit zijn alvast de 12 tentoonstellingen die ik met stip op mijn agenda zou zetten.


‘Tracey Emin / Edvard Munch: The Loneliness of the Soul’

Wanneer: Loopt tot 28 februari
Waar:
Royal Academy of Arts, Londen (UK)

Tracey Emin heeft al jarenlang een fascinatie voor de Noorse schilder Edvard Munch. “I’ve been in love with this man since I was 18“, aldus Emin. Het moet voor haar dan ook bijzonde geweest zijn om in de archieven te mogen duiken van Munch, en er 18 olie- en waterverfwerken uit te kunnen kiezen en er een selectie van haar eigen werk naast te mogen hangen, waarvan sommige voor de eerste keer te zien zijn voor het brede publiek. (halve) Brexit of niet, het ontdekken waard.

Klik hier voor alle info


Chiharu Shiota – I hope

Wanneer: 12 januari tot 28 februari 2021
Waar: König Galerie, Berlijn (DE)

Shiota lanceert in een voormalige kerk in Berlijn-Kreuzberg is een open uitnodiging aan de gasten van de galerij om de zin “I hope” naar goeddunken verder aan te vullen. Elke bijdrage, in om het even welke taal, wordt aanvaard, alsook tekeningen, zolang ze maar een boodschap van hoop in zich dragen. Een mooie start van het jaar, ik ben alvast razend benieuwd naar waar dit initiatief toe zal leiden.

Klik hier voor alle info.


Yayoi Kusama: Infinity Rooms

Wanneer: 29 maart 2021 tot 27 maart 2022
Waar: Tate Modern, Londen (UK)

Je hebt wat meer tijd om deze te bezoeken, en op zich heeft Yayoi Kusama de laatste jaren reeds kunnen rekenen op een omvangrijk aantal tentoonstellingen en retrospectieven. Maar ze blijft boeien, dus mocht je een van de vorige gemist hebben vormt een bezoek aan Londen, en meer bepaald aan het Tate Modern, alvast een must. Naast twee ‘immersieve’ ruimtes biedt de expo tevens aandacht aan didactisch materiaal rond de eerste jaren van de kunstpraktijk van Kusama.

Klik hier voor alle info.


David Hockney: The Arrival of Spring, Normandy, 2020

Wanneer: 27 maart tot 22 augustus 2021
Waar: Royal Academy of Arts, Londen (UK)

Tja, mocht ik in Londen wonen zou ik elke week wel eens een ommetje maken naar het Royal Academy of Arts. De zorgvuldig uitgekozen thema’s, steeds verrassend, altijd boeiend, zijn een streling voor het oog en de gedachtengang van elke kunstliefhebber. Alsook hun verfijnde manier om ‘klassieke’ kunst af te wisselen met hedendaagse kunstenaars. Zo ook deze, waar David Hockney een plaats krijgt met de reeks die hij in zijn huis in Normandië maakte tijdens de eerste Franse lockdown. Een frisse wind optimisme van een (volgend jaar) 84-jarige reus uit de kunstgeschiedenis? Wat mij betreft onweerstaanbaar.

Opening exactly a year after the works were made, this exhibition will be a reminder of the constant renewal and wonder of the natural world – and the beauty of spring

Klik hier voor alle info.

The Art of Banksy

Wanneer: 25 maart tot 26 september 2021
Waar: 50 Earlham Street, Londen (UK)

Toegegeven, het blijft wat vreemd, onkies misschien, om street art in vastomlijnde contouren van een galerij, of een andere expositieruimte, te bezoeken. Al zeker voor een kunstenaar die al zo gemediatiseerd is dat nagenoeg elk van zijn werk reeds op het geestelijke retina van de mensheid is ingeprent. In deze zin is het misschien vergelijkbaar met pop-art: het beeld dat werd gecreëerd vormt het kunstwerk zelf, je hoeft er niet voor te gaan staan om het volop te begrijpen. What you see is what you get. Toch?

Edoch. Het mysterie Banksy creëert ongetwijfeld een meerwaarde bij een tentoonstelling over zijn werk. Al zeker wanneer je, zoals in deze tentoonstelling, te weten komt dat hij reeds in heel wat privécollecties is opgenomen. Intussen iconisch geworden werken, in alle mogelijke vormen. Ze samen zien helpt misschien om het mysterie Banksy beter, en dieper, te doorgronden.


Jean Dubuffet: Brutal Beauty

Wanneer: 11 februari tot 23 mei 2021
Waar: Barbisan, Londen (UK)

Deze expo heeft als ambitie om de filosofie achter het werk van de rebelse Franse kunstenaar Jean Dubuffet (zo nodig) verder te exploreren. “Railing against conventional ideas of beauty, he tried to capture the poetry of everyday life in a gritty, more authentic way.”. De expo biedt een overzicht in het werk van de laatste 40 jaar van zijn kunstpraktijk, van zijn portretten tot zijn standbeelden en zijn vlinder-assemblages. Te ontdekken mocht je zijn werk nog niet of onvoldoende kennen.

‘Art should always make you laugh a little and fear a little. Anything but bore’ (Jean Dubuffet)

Klik hier voor alle info.

PEINTRES FEMMES, 1780 – 1830. Naissance d’un combat

Wanneer: 3 maart tot 4 juli 2021
Waar: Musée du Luxembourg, Parijs (FR)

On croit volontiers qu’après la gloire d’Elisabeth Vigée Le Brun liée à l’Ancien Régime, il faut attendre la deuxième moitié du XIXe siècle pour trouver des peintres femmes aussi remarquables. Pourtant, c’est entre 1780 et 1830, que le combat de ces dernières a trouvé ses racines : le droit à la formation, la professionnalisation, une existence publique et une place sur le marché de l’art.

Doorheen de kunstgeschiedenis is de rol van de vrouw, als kunstenaar, onmiskenbaar ondergewaardeerd. Wat niet betekent dat deze rol onbestaande is. Ze mochten dan nog op de achtergrond vertoeven, ze waren alleszins van invloed. Er waren laatste jaren reeds wat tentoonstellingen om dit aan te tonen, maar deze is misschien de meest ambitieuze totdusver. Niet te missen dus, als je jouw kennis van de kunstgeschiedenis wilt vervolledigen.

Klik hier voor alle info


Michael Armitage: Paradise Edict

Wanneer: tot 14 februari (Munich), van 13 maart tot 6 juni (Londen)
Waar: Haus der Kunst, Munich (DE); Royal Academy of Arts, London (UK)

Afrikaanse hedendaagse kunstenaars genieten -wat mij betreft volledig terecht- van heel wat aandacht in de kunstwereld. Al is het misschien jammer dat de meesten onder hen tot de diaspora horen, het is nu eenmaal makkelijker als hedendaagse kunstenaar om in Londen of New York ‘door te breken’, dan in Nairobi of Kaapstad. Niettemin, ze brengen een frisse wind in de hedendaagse kunstscène, al was het maar om de verrassende iconografie waar hun werk dankzij hun roots, die ze nooit zullen verloochenen, gevuld is.

Zo ook met deze jonge Michael Armitage, die zijn inspiratie haalt uit zijn eigen achtergrond, historisch, folklorish, of politiek-sociaal actueel. De expo bevat zo’n 15 grote werken van zijn eigen hand, maar zal ook ruimte bieden voor andere Oost-Afrikaanse kunstenaars uit de 20e eeuw.

Klik hier voor alle info


Surrealism and Magic: Enchanted Modernity

Wanneer: 8 mei – 13 september
Waar: Peggy Guggenheim Collection, Venetië (IT)

Het surrealisme van de 20e eeuw werd als geen andere kunststroming beïnvloed door magie, cult en mythes. De laatste decennia werd dan ook veelvuldig onderzoek verricht naar de grondslagen van deze stroming, de poëtische, psychologische achtergrond van de wel heel diverse uitingen die ze innam. De surrealistische kunstenaar presenteren als een soort alchemist, een magiër en een visionair, is dan ook de ambitie van deze tentoonstelling, die ook gevuld wordt door kunstenaars die door de kunstgeschiedenis zijn vergeten, of op de achtergrond werden geduwd door nieuwe(re) kunststromingen. Het lijkt me een boeiende ontdekking.

Klik hier voor alle info

Ulay Was Here

Wanneer: Tot 18 April 2021
WaarStedelijk Museum Amsterdam

Ulay zal wellicht meer bekend staan als ‘de partner van’. Nogal onterecht. Hij had onmiskenbaar zijn eigen stempel op zijn samenwerking met Marina Abramovic, en heeft ook los daarvan aan een eigen artistieke weg getimmerd. Hij mocht zijn groots opgezette tentoonstelling in zijn adoptiestad Amsterdam zelf niet meemaken, de pandemie heeft daarbovenop een stokje voor de wielen gestoken van wat een ode had moeten zijn aan zijn oeuvre, en zijn vernieuwende gedachtengoed. Soms zit het niet mee… Maar de tentoonstelling werd alleszins verlengd tot 18 april, wat een beetje ruimte biedt voor wie zich in zijn erk wil verdiepen.

Klik hier voor alle info


Daniel Buren

Wanneer: 19 May–29 August 2021
Waar: EMMA Exhibition Centre WeeGee, Espoo (FI)

In mei 2021 neemt de wereldbefaamde Franse kunstenaar Daniel Buren het Finse museum EMMA in handen. Hij gaat er in situ nieuw werk bouwen, in harmonie met de architectuur van het gebouw. Hier ook valt er meer te zien, het museum plant een reeks interventies buiten de muren van het museum, waar het werk van Buren tot zijn volste recht komt. Een mooie gelegenheid voor een iets meer exotische reis, doorheen een nog te ontdekken stad, en een oeuvre dat zelden als geheel wordt samengesteld.

Klik hier voor alle info

Édition Limitée: Vollard, Petiet et l’estampe de maîtres

Wanneer: 26 januari 2021 tot 23 mei 2021
Waar: Petit Palais, Parijs (FR)

Ambroise Vollard was op zich geen kunstenaar. Maar wat hij betekent heeft voor de kunstgeschiedenis kan nauwelijks onderschat worden. In zeker opzicht lanceerde hij de carrières van een Bonnard, Picasso, Maillol, Redon, Chagall, om er maar enkele te noemen.

Een durver, een visionair, een mecenas met beperkte middelen. Ons hart klopt harder bij deze gedachte. Moge hij ons als blijvende inspiratiebron dienen om nieuwe kunstenaars op een vernieuwende manier onder de aandacht te brengen. Al was het enkel daarom wil ik deze tentoonstelling niet missen…

Klik hier voor alle info

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X