Fair Encounters, Dirk Eelen blikt nostalgisch terug op de jaren ’70

Nostalgie vormt de rode draad in Dirk Eelens recente werken. In Nuit Debout liet hij reeds een aantal jeugdvrienden samenkomen in een nachtelijke setting, om ze in mysterieuze en beladen, zelfs soms dreigende schilderijen te portretteren.

Voor zijn nieuwste reeks, Fair Encounters, die vanaf dit weekend bij Husk Gallery te zien is, liet hij zich inspireren door een 8mm film over een Vlaamse schoolkermis, die hij zelf bezocht in zijn jeugd. “We zien de kunstenaar onder meer als een van de kleuters in een specifieke tijdscontext. De kiem voor latere vriendschappen en relaties werd als het ware vastgelegd op film. Dirk Eelen capteert de sfeer van dit geanimeerde evenement in een aantal verstilde beelden met zwemerige kleurtoetsen. De uitgelaten sfeer, de bezoekers, de kinderen, evoceren het persoonlijke verleden, met zijn al of niet toevallige ontmoetingen”, aldus Ingrid Van Hecke van Husk Gallery.

Ook in de tweede reeks in de tentoonstelling is een latente dreiging voelbaar: “De werken roepen een unheimlich gevoel op, door het sombere coloriet creëert hij een geladen atmosfeer.” Al zal je als kijker weinig referentiepunten terugvinden. De kunstenaar sloopt alle mogelijke houvast, wist zoveel mogelijk referenties en steunpunten voor het oog en het verstand, als wou hij enkel een Lynchiaanse sfeer oproepen. Niet voor niets werkt Dirk voornamelijk op basis van filmstills. Het exacte verhaal mag dan nog onherkenbaar zijn gemaakt, je voelt als toeschouwer onmiskenbaar de inherentie narratieve ondertoon in zijn werk.

Het ontdekken waard.


De tentoonstelling Fair Encounters met nieuw werk van Dirk Eelen loopt van 10 november tot 21 december bij Husk Gallery in Brussel. Klik hier voor alle info.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X