Focus op een meesterwerk: ‘Jeune Fille en Bleu’ van Modigliani

Modigliani blijft, iets langer dan 100 jaar na zijn dood, nog steeds de kunstliefhebbers beroeren. Eind 2021 wijdt het Albertina in Wenen overigens een niet te missen grote retrospectieve aan zijn oeuvre. En vorige week nog werd bij Sotheby’s zijn werk ‘Jeune Fille en Blue‘ geveild voor een slordige 14 miljoen Dollar overigens nog steeds ver van het record van 170M$ dat werd neergeteld voor een van zijn naaktportretten in 2018.

Jeune Fille en Blue is niettemin zeker een belangrijk werk. Je herkent er onmiddellijk de typische stijl van Modigliani, maar belangrijker ook de invloeden die hij doorheen zijn oeuvre heeft gekend, van de Afrikaanse maskers die ook Picasso tot inspiratie dienden, tot het werk van bevriende kunstenaars als Constantin Brancusi.

Misschien nog belangrijker is het ogenblik waarop hij het werk maakt, in 1919, nadat hij uit Parijs was gevlucht voor de belegering van de Duitsers. Het is een kantelmoment in zijn oeuvre, omdat hij geen portretten meer maakte van herkenbare mensen (vooral zijn vrouw en muze Jeanne Hébuterne), maar ze in zekere zin ging gaan abstraheren, op zoek naar specifieke emoties in onherkenbare modellen. Zo ook met de Jeune Fille en Blue, die met haar wat ongemakkelijke houding, haar vingers onwennig in haar haar krullend, wiens diepe, enigmatische blik misschien meer van de kunstenaar prijsgeeft dan van het model. Het maakt het werk op zich alleszins des te boeiender.

Ontdek even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X